Το άγαλμα της Diana ξηλώνεται από τα Harrods

By Evelina Kyrasta Jan 14, 2018
Thumbnail

Το πολυτελές κατάστημα του Λονδίνου Harrods ανακοίνωσε ότι θα αφαιρέσει ένα άγαλμα το οποίο αναπαριστά την πριγκίπισσα Νταϊάνα και τον φίλο της Ντόντι Αλ-Φαγέντ.

Το άγαλμα ήταν στημένο μέσα στο κατάστημα και τώρα θα επιστραφεί στον πρώην ιδιοκτήτη του καταστήματος, τον Μοχάμεντ Αλ-Φαγέντ.

Το μπρούτζινο γλυπτό, με τίτλο «Αθώα θύματα», αναπαριστά την Λαίδη Ντι και τον Ντόντι σε μια χορευτική φιγούρα να κοιτάζονται στα μάτια και να αφήνουν από τα ενωμένα χέρια τους ένα πουλί που ανοίγει τα φτερά του.

Είχε παραγγελθεί από τον πατέρα του Ντόντι, τον Μοχάμεντ Αλ-Φαγέντ, μετά τον θάνατο του ζευγαριού σε αυτοκινητικό δυστύχημα στις 31 Αυγούστου 1997 στο Παρίσι.

Εγκατεστημένο στο κατάστημα από το 2005, παρέμεινε στη θέση του μετά την πώληση του Harrods στον όμιλο Qatar Holding, που ανήκει στο κρατικό ταμείο του Κατάρ Qatar Investment Authority.

Όμως ο γενικός διευθυντής του καταστήματος, ο Μάικλ Γουόρντ, δήλωσε πως ήρθε η ώρα να αφαιρεθεί, υπογραμμίζοντας πως οι γιοι της Νταϊάνα, ο Ουίλιαμ και ο Χάρι, έχουν παραγγείλει το δικό τους άγαλμα στη μνήμη της μητέρας τους.

Αυτό θα φιλοτεχνηθεί από τον γλύπτη Ίαν Ρανκ-Μπρόντλεϊ και τα αποκαλυπτήριά του πρόκειται να γίνουν το 2019 μέσα στους κήπους του παλατιού του Κένσινγκτον, όπου ζούσε η Λαίδη Ντι στο Λονδίνο.

«Είμαστε πολύ υπερήφανοι που διαδραματίσαμε τον ρόλο μας στο να τιμηθεί η ζωή της Νταϊάνα, πριγκίπισσας της Ουαλίας, και του Ντόντι Αλ-Φαγέντ στο Harrods», σχολίασε ο Γουόρντ σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Με την ανακοίνωση για ένα νέο επίσημο άγαλμα στη μνήμη της Νταϊάνα, πιστεύουμε πως ήρθε η στιγμή για να επιστρέψουμε αυτό το άγαλμα στον κ. Αλ Φάγεντ και να καλέσουμε το κοινό να της αποτίει φόρο τιμής στο παλάτι», πρόσθεσε.

Το Harrods δεν διευκρίνισε την ημερομηνία που θα αφαιρεθεί το άγαλμα. Το 2000, το κατάστημα είχε χάσει τον τίτλο του προμηθευτή της βρετανικής βασιλικής οικογένειας, η οποία κατηγορείται τακτικά από τον Μοχάμεντ Αλ-Φαγέντ ότι υποκίνησε τον θάνατο του ζευγαριού.

Εκπρόσωπος της οικογένειας Αλ-Φαγέντ δήλωσε στην εφημερίδα The Times πως η οικογένεια είναι ευγνώμων για το γεγονός ότι το άγαλμα παρέμεινε μέχρι τώρα στη θέση του.

«Αυτό επέτρεψε σε εκατομμύρια ανθρώπους να αποτίσουν φόρο τιμής σ' αυτούς τους δύο σπουδαίους ανθρώπους και να τους θυμηθούν. Ήρθε η ώρα να τους ξαναφέρουμε στο σπίτι», πρόσθεσε.

On Instagram @kyrastev