Oprah Winfrey: Η ομιλία που "έσπασε" κόκκαλα στις Χρυσές Σφαίρες

By Evelina Kyrasta Jan 08, 2018
Thumbnail

Καθώς δέχτηκε το βραβείο Cecil B DeMille Lifetime Achievement, η Oprah Winfrey έδωσε μια ισχυρή και συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία για τη σεξουαλική παρενόχληση, τις φυλετικές διακρίσεις και την ελευθερία του Τύπου.

Η Oprah Winfrey άρχισε την ομιλία της με αναφορά στον Sidney Poitier, ο οποίος κέρδισε το βραβείο Όσκαρ το 1964 και έγινε ο πρώτος μαύρος ηθοποιός που κέρδισε ένα Όσκαρ. Δεκαοκτώ χρόνια αργότερα, έλαβε το βραβείο Cecil B DeMille στις χρυσές σφαίρες του 1982.

H Winfrey δήλωσε: «Το 1982, ο Sidney έλαβε το βραβείο Cecil B DeMille και δεν μπορώ να ξεχάσω αυτή τη στιγμή καθώς υπάρχουν μικρά κορίτσια που με βλέπουν καθώς γίνομαι η πρώτη μαύρη γυναίκα που θα της δοθεί η ίδια βραβείο. Είναι τιμή και είναι προνόμιο να μοιραστώ το βράδυ αυτό με όλους τους ανθρώπους, αλλά και με τους απίστευτους άνδρες και τις γυναίκες που με ενέπνευσαν, που με προκάλεσαν, που με υποστήριξαν στο ταξίδι μου σε αυτό το στάδιο».

«Θέλω απόψε να εκφράσω ευγνωμοσύνη σε όλες τις γυναίκες που υπέφεραν χρόνια κακοποίησης και επίθεσης επειδή, όπως και η μητέρα μου, είχαν παιδιά να μεγαλώσουν και να πληρώσουν λογαριασμούς για να ονειρεύονται και να συνεχίζουν. Είναι οι γυναίκες των οποίων τα ονόματα δεν θα μάθουμε ποτέ. Είναι αυτές που εργάζονται σε σπίτια και κτήματα, σε εργοστάσια και σε εστιατόρια και βρίσκονται στον ακαδημαϊκό χώρο, στην ιατρική και στην επιστήμη. Είναι μέρος του κόσμου της τεχνολογίας και της πολιτικής και των επιχειρήσεων. Είναι οι αθλήτριες μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες και είναι στο στρατό».

Η Winfrey αναφέρθηκε τότε στην Recy Taylor, μια μαύρη γυναίκα που απήχθη το 1944 στην Αλαμπάμα και βιάστηκε από έξι άνδρες. «Η Recy Taylor πέθανε πριν από 10 ημέρες. Έζησε όπως όλοι έχουμε ζήσει, για πάρα πολλά χρόνια σε μια κουλτούρα γεμάτη από άγριους. ισχυρούς άνδρες. Για πολύ καιρό οι γυναίκες δεν έχουν ακουστεί ή αν μιλούσαν δεν ήταν πιστευτές για όσα έκαναν αυτοί οι άντρες. Αλλά ο χρόνος τους τελείωσε. Ο χρόνος τους τελείωσε...», φώναξε η Oprah ενώ το κοινό ξέσπασε σε χειροκρότημα.

«Θέλω λοιπόν όλα τα κορίτσια να παρακολουθούν εδώ, τώρα, να γνωρίζουν ότι μια καινούργια μέρα έρχεται» τόνισε.

On Instagram @kyrastev