Μητρότητα: Η δύναμη στην αδυναμία

By Evelina Kyrasta Jun 17, 2017
Thumbnail

Η Γεωργία Τσούμπα είναι μητέρα δυό παιδιών με αυτισμό. Ξέρει από πρώτο χέρι πόση δύναμη έχει μέσα της μια μητέρα για να αντιμετωπίσει και να “νικήσει” τις αδυναμίες των παιδιών της. Η Κατερίνα Τζωρτζακάκη είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια. Γνωρίστηκαν σε εκπαιδευτικό σεμινάριο τότε που η Κατέρινα δεν ήταν ακόμη μητέρα. Στην πορεία απέκτησε και εκείνη παιδί. Το βιβλίο Μητρότητα: η δύναμη στην αδυναμία είναι ο μεταξύ τους διάλογος για αυτό το μαγικό ταξίδι της μητρότητας, για αυτό τον άρρηκτο δεσμό μάνας – παιδιού, για τις επιλογές, τα συναισθήματα, την καθημερινότητα. Ένα βιβλίο γεμάτο αλήθειες. Σα να παρακολουθείς δύο φίλες να μοιράζονται και να καταθέτουν προσωπικές ιστορίες πίνοντας ένα φλιτζάνι καφέ.  Ο δρόμος δεν είναι πάντα εύκολος για καμία μητέρα. Η Γεωργία με δυο παιδιά με αυτισμό γνωρίζει από πρώτο χέρι τις δυσκολίες και τα αναχώματα…η δύναμη της αγάπης, όμως, είναι πιο ανθεκτική από τις όποιες αδυναμίες. Για τη Γεωργία, για κάθε μητέρα. Γιατί όταν γεννιέται ένα παιδί, γεννιέται και μια μητέρα…

1.Πως ξεκίνησε η ιδέα για βιβλίο;

Συναντηθήκαμε μετά από αρκετό καιρό και η πρόταση προέκυψε ενώ λέγαμε η μία στην άλλη τα νέα και τους στόχους μας. Ήταν εντελώς αυθόρμητο και ίσως να μην φανταζόμασταν τότε πώς θα εξελισσόταν. Και οι δύο νιώθαμε την ανάγκη να γράψουμε, να καταθέσουμε προβληματισμούς και σκέψεις. Η συνάντηση έγινε την κατάλληλη στιγμή. Όπως αποδείχθηκε ήμασταν έτοιμες για αυτό και είχαμε μέσα μας κάτι που πάλευε να βγει.

2. Πως δούλεψε η συνεργασία; Πείτε μας δυο λόγια για την καθεμία ξεχωριστά άλλα και για τη σύμπραξη σας.

Η συνεργασία μας λειτούργησε άψογα. Συναντιόμασταν κάθε Παρασκευή σε μια καφετέρια μπροστά στη θάλασσα. Εκεί συζητούσαμε για το θέμα που θα γράφαμε. Ύστερα γράφαμε η μία στην άλλη, συναντιόμασταν ξανά και έτσι γεννιόταν λίγο-λίγο το βιβλίο μας. Η Κατερίνα ως νέα μητέρα μοιράστηκε κυρίως προβληματισμούς για τη μητρότητα, μίλησε για τις ψυχολογικές και τις κοινωνικές της διαστάσεις. Η Γεωργία έχοντας διανύσει ήδη μια πορεία μητρότητας -και με επιπρόσθετες δυσκολίες λόγω του αυτισμού των παιδιών της- απαντούσε καταθέτοντας βιώματα και εμπειρίες της. Και οι δύο είμαστε ψυχολόγοι, η ψυχολογία έχει διαποτίσει κάθε άποψη που έχουμε. Ωστόσο επιλέξαμε να μιλήσουμε σε αυτό το βιβλίο σαν γυναίκες, σαν φίλες, σαν πολίτες, σαν άτομα. Η μία συμπλήρωνε την άλλη. Ο διάλογος αυτός μας πήγε πολύ πιο μακριά από το σημείο που ξεκινήσαμε.

3.Τι πραγματεύεται το βιβλίο; Γιατί να το διαβάσει μια μητέρα;

Το βιβλίο αναφέρεται στη μητρότητα αλλά έχει κι άλλες διαστάσεις. Μιλάμε για τον ρόλο του πατέρα, για το εκπαιδευτικό σύστημα, που στερείται δημιουργικότητας και συνεργασίας, για τις δυσκολίες της ζωής και την αποδοχή τους, για την αυτονομία των παιδιών, που πρέπει να είναι το ζητούμενο κάθε γονιού κι όμως τόσο δυσκολεύει. Αναλύουμε την τάση που έχουμε εμείς οι μητέρες να νιώσουμε ενοχή αλλά και το πόσο μπορεί να παρεμποδιστεί η ευτυχία μας, όταν φοβόμαστε την κριτική των άλλων ή όταν κρίνουμε εμείς οι ίδιες συνεχώς τους άλλους. Επίσης, μιλάμε για την εξισορρόπηση των ρόλων που έχει η σημερινή γυναίκα και πόσο τελικά αυτή θα τη βοηθήσει να μεγαλώσει χαρούμενα παιδιά. Είναι καλό να μην εγκλωβιζόμαστε μόνο στον γονεϊκό ρόλο αλλά να φροντίζουμε και τους υπόλοιπους. Πιστεύουμε πως αξίζει το βιβλίο μας να διαβαστεί από μια μητέρα, γιατί είναι ειλικρινές, γιατί καταθέσαμε σε αυτό τον εαυτό μας. Δεν έχουμε διάθεση να επικρίνουμε, να παραστούμε ως παντογνώστες, ούτε να δώσουμε συμβουλές και συνταγές για τη μητρότητα. Είναι ένας διάλογος που νιώθουμε πως έχει αυθεντικότητα. Ελπίζουμε πως σε αυτόν, οι άλλες μητέρες θα βρουν κάτι από τον εαυτό τους κι αν όχι θα είμαστε ευτυχείς αν ο διάλογός μας καταφέρει να ξυπνήσει μέσα τους σκέψεις.  

4. Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να δώσετε;

Το βασικό μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε μέσα από τη δουλειά μας αυτή είναι η αξία της συνεργασίας. Ζούμε σε μια εποχή τρομερά ανταγωνιστική με πολλά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα. Έχουμε μάθει να ζούμε σε απομόνωση, με ψεύτικα χαμόγελα, μέσα σε ατέρμονες διαφωνίες. Πιστεύουμε πως αυτούς τους δύσκολους καιρούς η μόνη λύση είναι να ακούμε ο ένας τον άλλον με σεβασμό, με αποδοχή, να μιλάμε ειλικρινά χωρίς φόβο, να συνεργαζόμαστε, να βοηθάμε τον διπλανό μας με όποιο τρόπο μπορούμε. Κι ίσως έτσι τα παιδιά μας αύριο ζήσουν καλύτερα.

5. Ένας διάλογος ανάμεσα σε δυο μητέρες. Πόσο διαφορετική είναι η ζωή της καθεμιάς, και η “κοσμοθεωρία” σας; Που συγκλίνουν και που διαφέρουν;

Ανήκουμε σε διαφορετικές γενιές και έχουμε διαφορά ηλικίας μα αυτό δεν μας εμπόδισε να γίνουμε πολύ καλές φίλες. Μαθαίνει πάντα η μία από την άλλη, έστω κι αν ζούμε διαφορετικές ζωές, αν έχουμε παιδιά άλλων ηλικιών, αν η μητρότητα δυσκολεύει διαφορετικά την καθεμία. Η Ψυχολογία είναι μεγάλη αγάπη και των δύο. Θέλουμε συνεχώς να μαθαίνουμε. Πιστεύουμε πολύ στην αλληλεξάρτηση και νιώθουμε καλά, όταν βοηθάμε. Γράφοντας το βιβλίο ανακαλύψαμε πως έχουμε κοινή κοσμοθεωρία. Μας αρέσει η απλότητα και θέλουμε να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες και τα εμπόδια σαν ευκαιρίες για να μάθουμε κάτι νέο, για να ωριμάζουμε και να προχωρήσουμε.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Τόπος.

 

4moms.gr

On Instagram @kyrastev