Hot or Cold: Υπάρχει κάποια διαφορά αν καταναλώνω το φαγητό μου ζεστό ή κρύο;

By Evelina Kyrasta Jan 18, 2018
Thumbnail

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ κατά πόσο αλλάζει κάτι όταν τρως το φαγητό σου κρύο ή ζεστό; Το ψήσιμο του φαγητού αλλά και η θερμοκρασία του όταν το τρως επηρεάζουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, την πέψη αλλά και την απόλαυση. 

Στην περίπτωση των φρούτων και των λαχανικών, όταν έχεις προβλήματα στα έντερα και στο στομάχι, εάν τα φας ψημένα δεν θα έχεις φουσκώματα. Όταν είναι ψημένα εκτός από το ότι μαλακώνουν, σπάζουν οι φυτικές ίνες και έτσι ξεκινά η πέψη των φρούτων και των λαχανικών από την στιγμή που τα μασάς στο στόμα.  Παρόλα αυτά μην τα ζεστάνεις πολλή ώρα, επειδή θα χαθεί αρκετή από την θρεπτική τους αξία.

Η πέψη του φαγητού είναι πολύ καλύτερη όταν το φαγητό είναι ζεστό. Η διαφορά που μπορεί να κάνει η θερμοκρασία στην κατανάλωση, στην απορρόφηση και στην απόλαυση είναι εύκολα αισθητή όχι μόνο όταν τρως κάτι αλλά και όταν πίνεις κάτι.

Πολλές φορές προτιμάμε το νερό κρύο ή ζεστό, ανάλογα με την εποχή. Ακόμη και ο καφές που επιλέγεις αναλόγως εποχής διαφέρει, από ζεστός μέχρι παγωμένος, με έξτρα πάγο. Το κρύο νερό σίγουρα το προτιμάς το καλοκαίρι, αφού νιώθεις να ξεδιψάς καλύτερα. Η αλήθεια είναι ότι το κρύο νερό απορροφάται πιο γρήγορα από τον οργανισμό. Από την άλλη όμως δεν είναι τυχαίο που κάποιοι προτιμάνε το ζεστό/χλιαρό νερό. Το χλιαρό νερό βοηθά στην καλύτερη πέψη.

Για να απολαύσεις το φαγητό σου παίζουν ρόλο κάποιοι παράγοντες, όπως για παράδειγμα η υφή, η γεύση αλλά και η μυρωδιά. Έτσι λοιπόν απολαμβάνεις καλύτερα ένα ζεστό φαγητό, που όχι μόνο μυρίζει καλύτερα αλλά γίνεται καλύτερα αισθητή και η γεύση. Ένας παράγοντας λοιπόν που μπορεί να επηρεάσει την ποσότητα του φαγητού που θα φας είναι η θερμοκρασία του φαγητού. Ένα ζεστό γεύμα το απολαμβάνεις καλύτερα, έχοντας ως αποτέλεσμα να επηρεάζονται και οι ποσότητες που τρως. 

Ακόμη και αν είναι το αγαπημένο σου φαγητό, όπως για παράδειγμα ένα κομμάτι μουσακά, αν είναι κρύο μπορεί να καταναλώσεις τη διπλάσια ποσότητα από ότι θα έτρωγες αν ήτανε ζεστό.  Επίσης τα παγωμένα φαγητά μπορούν να προκαλέσουν πόνο και ενοχλήσεις στο στομάχι και τα έντερα ενώ καλύτερα το φαγητό σου να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Το φαγητό που προτιμάς να τρως δεν πρέπει να είναι πολύ ζεστό, για τον λόγο του ότι μπορεί να καταστρέψεις του κάλυκες της γεύσης που βρίσκονται στην γλώσσα. Μελέτες στηρίζουν ότι ανάλογα, αν το φαγητό είναι σε θερμοκρασία δωματίου, ή είναι ζεστό ή είναι κρύο, σε κάθε περίπτωση ενεργοποιούνται διαφορετικοί κάλυκες στο στόμα, δίνοντας σου έτσι και διαφορετική αίσθηση γεύσης(1)(2).

Για παράδειγμα το παγωτό, το τρως όταν είναι παγωμένο και το απολαμβάνεις. Αν όμως το παγωτό λιώσει πιθανότατα δεν θα σου αρέσει για το λόγο ότι θα το νιώσεις υπερβολικά γλυκό και δεν θα θες να το φας. Ο λόγος είναι ότι οι παρασκευαστές, έχοντας υπόψη ότι το τρώμε παγωμένο, βάζουν πολλή ζάχαρη έτσι ώστε να έχεις την αίσθηση της γευστικής απόλαυσης.

Επίσης όταν το φαγητό είναι παγωμενό αλλάζει και η δομή του, τα λιπαρά του συστατικά είναι σε πιο στερεή μορφή και όχι σε υγρή. Αυτό σημαίνει ότι τα λιπαρά δεν θα έρθουν σε επαφή με όλους τους αισθητήρες και δεν θα νιώσεις την ίδια γευστική απόλαυση με το ζεστό φαγητό. Έτσι πιθανότατα να χρειαστείς πιο μεγάλες ποσότητες για να έχεις την ίδια γευστική απόλαυση.

 

Φυσικά πέρα από όλα τα πιο πάνω να μην ξεχνάμε ότι ο καθένας έχει τις δικές του προτιμήσεις. 

 

Tip Διαιτολόγου: Καλύτερα να προτιμάς το φαγητό σου να είναι σε φυσιολογικές θερμοκρασίες, ούτε πολύ ζεστό αλλά ούτε και πολύ κρύο. Τρώγοντας το σε θερμοκρασία δωματίου αποφεύγεις και τυχόν ενοχλήσεις στα έντερα και στο στομάχι. Το πιο σημαντικό για να απολαμβάνεις την γεύση του φαγητού, είναι να τρως αργά με μικρές μπουκιές και χωρίς να βιάζεσαι.

 

Niki Rostandi

Clinical Nutritionist

Tel:99369710

Nicosia: 273 B-C Arxiepiskopou Makariou, 2311 Cyprus

Paphos:3 Georgiou Stylianou, mezonet 2,8021

 

    On Instagram @kyrastev