Όσα μας έμαθε ο Anthony Bourdain: Τα 7 + 1 γνωμικά για τη ζωή, τον χαρακτήρα και την επιτυχία που αξίζει να θυμάσαι

By Evelina Kyrasta Jun 16, 2018
Thumbnail

8 Ιουνίου 2018. O Anthony Bourdain, ένας από τους πλέον αγαπητούς σεφ στον κόσμο βρίσκεται νεκρός στο δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου διέμενε στη Γαλλία. 

Η νεκροψία ήρθε να αποδείξει αυτό που κανείς δεν περίμενε από έναν άνθρωπο τόσο γλυκό, τόσο θετικό και τόσο «χορτάτο»: Ο Anthony έδωσε ο ίδιος τέλος στη ζωή του δια απαγχονισμού. 

Ούτε η δόξα, ούτε τα χρήματα ούτε η αγάπη των εκατομμυρίων θαυμαστών του σε ολόκληρο τον κόσμο κατάφεραν να τον κάνουν να νιώσει πλήρης, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος μοιάζει να είχε αφιερώσει τη ζωή του το κυνήγι της ευτυχίας. 

Ταλαντούχος στη δουλειά του και απόλυτα διορατικός όσον αφορά στη συγγραφή –ακόμα μία αγαπημένη του ασχολία- κατάφερε να κάνει τα λόγια του να ηχούν στα αυτιά μας δυνατότερα από ποτέ. 

Ο Anthony Bourdain, βλέπεις, ήξερε πού ακριβώς να ψάξει για να βρει την ευτυχία και το νόημα της ζωής. Γνώριζε και παραδεχόταν τις αδυναμίες του και μοιραζόταν με το κοινό του κάθε νέο του προβληματισμό σχετικά με τη ζωή, τον έρωτα και την επιτυχία. 

Τι πήγε λάθος κανείς δεν ξέρει. Δεν μπορούμε, όμως, να μην του αναγνωρίσουμε πως υπήρξε ένας και μοναδικός.

Και είχε τόσα πολλά να μας μάθει…

[[{"fid":"23792","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":473,"width":710,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

 

10 από τα ωραιότερα γνωμικά του αξίζουν σίγουρα να μείνουν για πάντα στη μνήμη μας: 

«Η ζωή είναι περίπλοκη. Είναι γεμάτη νοήματα και δεν είναι καθόλου ικανοποιητική. Αν πιστεύω σε κάτι είναι η αμφιβολία. Η βασική αιτία όλων των προβλημάτων της ζωής είναι να ψάχνεις για απλές απαντήσεις».

«Θα έπρεπε να είχα πεθάνει στα 20 μου. Γνώρισα την επιτυχία στα 40. Έγινα μπαμπάς στα 50. Νιώθω σαν να έχω κλέψει ένα αυτοκίνητο – ένα πολύ ωραίο αυτοκίνητο – και κοιτάω από τον καθρέφτη μήπως με καταδιώκουν».

«Οι δεξιότητες διδάσκονται. Χαρακτήρα όμως ή έχεις ή δεν έχεις».

«Τα ταξίδια δεν είναι πάντα όμορφα και άνετα. Μερικές φορές πονάει η καρδιά σου. Αλλά δεν πειράζει, επειδή το ταξίδι σε αλλάζει. Πρέπει να σε αλλάζει. Αφήνει σημάδια στη μνήμη, στη συνείδησή, στην καρδιά και στο σώμα. Παίρνεις κάτι μαζί σου και μακάρι ν’ αφήνεις και κάτι πίσω».

«Ίσως είναι φώτιση να γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει τελική ανάπαυση του νου. Καμία στιγμή σαγηνευτικής σαφήνειας. Ίσως σοφία είναι να συνειδητοποιείς πόσο μικρός και άσκοπος είσαι και πόσο μεγάλο δρόμο έχεις μπροστά σου».

«#Metoo: Στις παρούσες συνθήκες, πρέπει να διαλέξουμε πλευρά. Εγώ στέκομαι στο πλευρό των γυναικών. Όχι από αρετή, ακεραιότητα ή ηθική ντροπή, αλλά επειδή βρήκα μια εξαιρετική γυναίκα με δύσκολο παρελθόν, που μου γνώρισε άλλες καταπληκτικές γυναίκες με εξίσου απαίσιο παρελθόν».

«Καθώς ζεις τη ζωή και μαθαίνεις τον κόσμο, αλλάζεις ανεπαίσθητα τα πράγματα. Αφήνεις πίσω σημάδια, όσο μικρά κι αν είναι και σε αντάλλαγμα, η ζωή και τα ταξίδια αφήνουν τα σημάδια τους σε σένα. Τις περισσότερες φορές, αυτά τα σημάδια του σώματος και της καρδιάς, είναι όμορφα. Πολλές φορές, όμως, βλάπτουν».

«Λατρεύω την παράξενη ζωή της κουζίνας. Τους ονειροπόλους, τους παράξενους, τους πρόσφυγες και τους τρελούς με τους οποίους δουλεύω. Τις πανταχού παρούσες μυρωδιές των ψαριών, των οστών και των υγρών. Τον θόρυβο, τις φλόγες, τους καπνός και τους ατμούς. Είναι μια δουλειά που σε αλέθει. Οι περισσότεροι από εμάς που ζούμε και λειτουργούμε στον γαστρονομικό υπόκοσμο είμαστε βασικά δυσλειτουργικοί. Έχουμε επιλέξει να γυρίσουμε τις πλάτες μας στα κανονικά ωράρια, στη ξεκούραση του σαββατοκύριακου και στην πιθανότητα να έχουμε μια φυσιολογική σχέση με κάποιον μη- μάγειρα».

Πώς να μην τον αγαπάς μετά; 

On Instagram @kyrastev