Γονίδια που προκαλούν πρόωρη εφηβεία στα κορίτσια συνδέονται με κίνδυνο καρκίνου

By Evelina Kyrasta Apr 30, 2017
Thumbnail

Η χρονική στιγμή που ξεκινά η περίοδος στα κορίτσια και η έναρξη της εφηβείας επηρεάζεται από εκατοντάδες γονίδια που δεν είχαν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα υποστηρίζει μια νέα, διεθνής έρευνα με επικεφαλής τον δρα Τζον Πέρι της Μονάδας Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου του Cambridge. Η σχετική δημοσίευση πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο περιοδικό γενετικής “Nature Genetics”.

Οι ερευνητές μελέτησαν τα γονιδιώματα περίπου 370.000 γυναικών και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσο πιο πρόωρη είναι η έναρξη της εφηβείας στα κορίτσια, τόσο φαίνεται να αυξάνεται ο κίνδυνος για συγκεκριμένα είδη καρκίνου αργότερα στην ζωή τους. Η συγκεκριμένη έρευνα –η οποία αξίζει να σημειωθεί πως είναι η μεγαλύτερη του είδους μέχρι τώρα- εντόπισε 389 νέους γενετικούς παράγοντες που εμπλέκονται στην έναρξη της εφηβείας, αριθμός τετραπλάσιους παραγόντων σε σχέση με όσους ήταν γνωστοί έως σήμερα.

Τα πορίσματα της έρευνας αποκάλυψαν γενετικές ενδείξεις που συνδέουν την πρόωρη έναρξη της περιόδου με πιθανότητα αργότερα για αρκετούς γυναικολογικούς καρκίνους, που έχουν άμεση σχέση με το ορμονικό σύστημα (π.χ μαστού, ωοθηκών, ενδομητρίου κ.α.). Πιο συγκεκριμένα, για κάθε έτος που ξεκινά πιο νωρίς η εμμηνόρροια, η πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του μαστού αυξάνεται 6% κατά μέσο όρο, του καρκίνου των ωοθηκών κατά 8% και του ενδομητρίου κατά 28%.

 

4moms.gr

On Instagram @kyrastev