Πώς μας βλέπει στα αλήθεια το μωρό μας μέχρι να γίνει ενός;

By Evelina Kyrasta Jan 22, 2018
Thumbnail

Γεννιέται το μικρό θαύμα του κάθε σπιτιού και αμέσως προσπαθούμε όλοι να χτίσουμε γέφυρες επικοινωνίας μαζί του. Το φροντίζουμε, το προσέχουμε σαν τα μάτια μας, του γελάμε, του μιλάμε κι όλα αυτά τα αισθάνεται. Τι βλέπει όμως ακριβώς;

Στην γέννηση

Η όραση του νεογέννητου είναι φτωχά αναπτυγμένη. Ο άνθρωπος γεννιέται με προεξάρχουσα την αίσθηση της όσφρησης και της αφής, ώστε να προσανατολίζεται στην οικεία μυρωδιά της μητέρας του και να δέχεται το άγγιγμά της. Επίσης η ακοή του νεογέννητου είναι καλή, ώστε να ανταποκρίνεται σε απότομους, δυνητικά επικίνδυνους ήχους με ανησυχία, κλάμα και «έκκληση» για βοήθεια όποτε χρειάζεται.

Το νεογέννητο μπορεί να δει σε απόσταση περίπου 30 εκατοστών, ενώ πιο κοντά και πιο μακριά τα πράγματα γίνονται πιο θολά. Μπορεί να εστιάσει στο πρόσωπο της μάνας του ακριβώς στην απόσταση στήθους – ματιού της μητέρας, δηλαδή περίπου 30 εκατοστών. Στιγμιαία μπορεί να δείξει ότι ακολουθεί ένα αντικείμενο που κινείται αργά σε αυτήν την απόσταση.

Έως τριών μηνών

Έως τώρα το βρέφος εστιάζε σε λεπτομέρειες μιας εικόνας και όχι στο σύνολό της. Τώρα αρχίζει να αντιλαμβάνεται και να κοιτάζει στο σύνολο ενός αντικειμένου ή ενός προσώπου. Μπορεί να ακολουθήσει ένα φως, ένα πρόσωπο ή ένα αντικείμενο από τη μια μεριά στην άλλη (180 μοίρες). Η οπτική οξύτητα βελτιώνεται σταδιακά, οπότε μπορεί και βλέπει μακρύτερα. Αρχίζει να παρατηρεί και να χαζεύει τα χεράκια του.

Έως 11 μηνών

Μπορεί να παρατηρήσει με τα μάτια του μικρό αντικείμενο. Αρχίζει να έχει αίσθηση του βάθους. Αυξάνεται η ικανότητά του να ακολουθεί με το βλέμμα του ένα αντικείμενο που κινείται γρήγορα.

Ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο μας αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο βλέπει τον κόσμο ένα νεογέννητο παιδί από την πρώτη στιγμή που βλέπει το φως μέχρι και τον δωδέκατο μήνα του.

On Instagram @kyrastev