Τι είναι και πώς εκδηλώνεται η Επιλεκτική Αλαλία στα παιδιά
Apr 19, 2017Η Επιλεκτική Αλαλία στα παιδιά αποτελεί μια μορφή κοινωνικού άγχους. Χαρακτηρίζεται από την επίμονη αποτυχία του παιδιού να μιλήσει σε συγκεκριμένες κοινωνικές καταστάσεις, συνήθως τη σχολική τάξη, παρόλο που είναι σε θέση να μιλήσει σε άλλες καταστάσεις όπως με τους γονείς του στο σπίτι. Η ιδιαιτερότητα αυτή οδηγεί συχνά γονείς και δασκάλους να θεωρούν τα συμπτώματα ως αποτέλεσμα πείσματος ή ντροπαλότητας από το παιδί.
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για την Επιλεκτική Αλαλία
Τα πρώτα σημάδια παρουσιάζονται συνήθως πριν από την ηλικία των 5. Τα παιδιά αυτά συνηθίζουν να αποφεύγουν τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, να μην επιδιώκουν την επικοινωνία με άλλους ή να μην ανταποκρίνονται στην προσπάθεια άλλων να επικοινωνήσουν μαζί τους. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσουν είναι η αποφυγή οπτικής επαφής, μείωση στις εκφράσεις του προσώπου, ακινησία ή νευρικότητα όταν βρίσκονται σε απαιτητικές κοινωνικές καταστάσεις. Οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν πως τα συμπτώματα αυτά δεν δείχνουν έλλειψη θέλησης εκ μέρους του παιδιού, παρά μια προσπάθειά να μειώσει το άγχος που νιώθει.
Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά με Επιλεκτική Αλαλία
Οι γονείς θα πρέπει να αναζητήσουν έγκαιρα τη βοήθεια ενός ειδικού. Η καθυστέρηση στη θεραπευτική παρέμβαση μπορεί να έχει ως συνέπεια την ένταση των συμπτωμάτων του. Αποφύγετε να πιέσετε το παιδί σας να μιλήσει μπροστά σε άλλους. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξήσει τα επίπεδα άγχους στο παιδί και να επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Δώστε ευκαιρίες στο παιδί σας για να κοινωνικοποιηθεί με άλλα παιδιά ή ενήλικες σε διαφορετικά πλαίσια. Σε κάθε περίπτωση η προσπάθεια αυτή θα πρέπει να γίνεται σε συνεννόηση με τον ειδικό και να έχει ως στόχο την σταδιακή αύξηση της δυσκολίας (συνθήκες πρόκλησης άγχους) για το ίδιο το παιδί.
Δημιουργήστε σε συνεργασία με το παιδί μικρούς στόχους προς επίτευξη, όπου το παιδί θα επιβραβεύεται για την επιτυχή πραγματοποίηση μιας συμπεριφοράς, όπως την λεκτική απάντηση σε κάποιο ενήλικα ή την αλληλεπίδραση με ένα άγνωστο παιδί της ηλικίας του. Οι γονείς θα πρέπει να ενισχύουν θετικά (π.χ. λεκτική ενίσχυση, «μπράβο, είμαι περήφανος για σένα») την όποια πρόοδο του παιδιού τους και να το ενθαρρύνουν για να συνεχίσει.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι γονείς πως δεν υπάρχει γρήγορη θεραπεία για τα συμπτώματα της Επιλεκτικής Αλαλίας. Κάθε παιδί μπορεί να έχει τον δικό του ρυθμό βελτίωσης και χρειάζεται χρόνος και υπομονή από μέρους τους. Η πρόγνωση όταν το παιδί λάβει την κατάλληλη θεραπεία είναι θετική και τα περισσότερα παιδιά είναι σε θέση να ξεπεράσουν πλήρως τα συμπτώματά τους.
Παναγιώτης Κωνσταντίνου
Εγγεγραμμένος Σχολικός Ψυχολόγος
panaconstantinou@gmail.com