Νέο μωρό στην οικογένεια - Πώς να χειριστώ το μεγαλύτερο παιδί;
Oct 31, 2017Είναι γεγονός ότι ο ερχομός ενός νέου μωρού στην οικογένεια απειλεί να αλλάξει την ισορροπία που αποκτήθηκε από τους γονείς μετά τη γέννηση του πρώτου παιδιού. Οι περισσότεροι γονείς φροντίζουν να μιλούν στα παιδιά τους για την επικείμενη άφιξη του νέου μέλους. Ωστόσο, όσο καλά κι αν έχει ενημερωθεί το παιδί, μπορεί εύκολα να παρασυρθεί από τα συναισθήματα ζήλειας που το καταβάλλουν όταν έρθει αντιμέτωπο με το πραγματικό γεγονός της γέννησης. Πρόκειται για μια απολύτως φυσιολογική κατάσταση, για το λόγο αυτό, είναι προτιμότερο οι γονείς να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι στο πώς να χειριστούν τέτοιου είδους καταστάσεις.
Μερικά πρακτικά θέματα
Καλύτερα είναι η γνωριμία των παιδιών να γίνει στο μαιευτήριο και όχι απευθείας στο σπίτι με την άφιξη του νέου μέλους. Επιπρόσθετα, είναι βασικό το παιδί να μην αλλάξει το καθημερινό του πρόγραμμα τις μέρες της γέννησης, ούτε να μετακινηθεί από το σπίτι του.
Πώς αναγνωρίζω τη ζήλια;
Ένα παιδί που ζηλεύει μπορεί να εκφραστεί με διαφορετικούς τρόπους. Κάποια παι-διά μπορεί να εκδηλώσουν επιθετική συμπεριφορά προς το αδελφάκι τους ή προς τους ίδιους τους γονείς. Κάποια άλλα παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν διά-φορες αλλαγές στο ύπνο και τη διατροφή τους ενώ άλλες περιπτώσεις παιδιών πιθανόν να αρχίσουν να παλινδρομούν σε προηγούμενα στάδια και να αρχίζουν να μιμούνται συμπεριφορές του βρέφους όπως για παράδειγμα η νυχτερινή ενού-ρηση, η παιδική ομιλία, το γάλα στο μπιμπερό κτλ.
Από την άλλη πλευρά κάποια παιδιά, λόγω χαρακτήρα και προσωπικότητας, δεί-χνουν τη ζήλια τους με έμμεσο τρόπο. Για παράδειγμα, δείχνουν πως αγαπούν το αδελφάκι τους, αλλά με την πρώτη ευκαιρία προσπαθούν να κερδίσουν την προσοχή των γονιών τους αποσπώντας τους από την φροντίδα του βρέφους.
Νιώθω τύψεις - Δεν αφιερώνω αρκετό χρόνο στο βρέφος λόγω ζήλειας του μεγαλύτερου παιδιού.
Λόγω του ότι το μεγαλύτερο παιδί επιζητεί την προσοχή σας διαρκώς, αφιερώνετε λιγότερο χρόνο στο νεογέννητο. Μην ανησυχείτε γιατί παρόλο που η προσοχή που δίνετε είναι λιγότερη, ωστόσο είναι πιο ποιοτική αφού έχετε την εμπειρία του πρώτου παιδιού.
Βοηθήστε το παιδί σας να αντιμετωπίσει τη ζήλεια
• Δώστε προτεραιότητα στο μεγαλύτερο παιδί. Αποφύγετε να του δώσετε την εντύπωση ότι το εγκαταλείπετε κάθε φορά που το βρέφος σας ζητά. Αφιερώστε του χρόνο!
• Ζητήστε από το μεγάλο παιδί να σας βοηθήσει με τη φροντίδα του μωρού.
• Μην υποχρεώσετε το παιδί να «μεγαλώσει» απότομα.
• Προσπαθήστε να καταλάβετε τα συναισθήματα του. Δεν είναι εύκολο να μοιράζεται από εδώ και στο εξής της προσοχή σας με το αδελφάκι του.
• Συζητήστε μαζί του ότι τα αισθήματα ζήλειας που μπορεί να νιώθει είναι απο-λύτως φυσιολογικά.
• Μοιραστείτε μαζί του τα συναισθήματα που πιθανόν να τρέφατε κι εσείς για τα μικρότερα αδέλφια σας.
• Δείξτε του φωτογραφίες και πείτε του πως και το ίδιο στις ανάλογες φάσεις της ανάπτυξης του έμοιαζε με το νέο μωρό.
• Ασχοληθείτε μαζί του ποιοτικά, χωρίς να το υπερπροστατεύετε.
• Χαρίστε του μεγάλες δώσεις στοργής και τρυφερότητας.
Πάμελα Κυριάκου
Εγγεγραμμένη Σχολική-Εκπαιδευτική Ψυχολόγος, B.A, M.A,
Αρ. Μητρώου (426)
Τηλ. Επικ. 99-380610
www.pamelakyriacou.com Email:pamelakyriacou@outlook.com