Αδιάθετος σκύλος: Τα συμπτώματα που υποδεικνύουν πως πρέπει να επισκεφτείς άμεσα τον κτηνίατρο
Nov 04, 2018Τα ζώα, ακριβώς όπως κι εμείς, δεν ξυπνούν πάντα ευδιάθετα και μέσα στην ενέργεια.
Υπάρχουν και οι μέρες εκείνες που ο σκύλος μας επιθυμεί να μείνει ολόκληρη την ημέρα στο κρεβάτι του, δεν έχει όρεξη για παιχνίδια και μας δίνει την εντύπωση πως παραείναι κουρασμένος για να ασχοληθεί μαζί μας.
Πολλές από εμάς, τείνουμε να ανησυχούμε πολύ αντιμετωπίζοντας τέτοιες συμπεριφορές, με τους κτηνιάτρους να τονίζουν πως είναι φυσιολογικό κάποιες φορές το τετράποδό μας να επιθυμεί την ηρεμία του περισσότερο από άλλες.
Πότε, όμως, θα πρέπει να ανησυχήσουμε παρατηρώντας μια μη συνηθισμένη υποτονικότητα; Πώς θα καταλάβουμε πως ήρθε η ώρα να συμβουλευτούμε τον κτηνίατρό μας;
Τα 5 σημάδια που θα πρέπει να μας υποψιάσουν πως ο σκύλος μας είναι αδιάθετος –και τα οποία δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε ποτέ και σε καμία των περιπτώσεων- είναι τα εξής:
Δεν επιθυμεί να σε έχει κοντά του
Τα περισσότερα σκυλάκια παρουσιάζουν την τάση να μην ξεκολλούν από το αφεντικό τους κυρίως όταν βρίσκονται στο σπίτι. Μια ξαφνική αλλαγή συμπεριφοράς που οδηγεί τον σκύλο σου στην απομόνωση, αποφεύγοντας να υπακούσει στις εντολές σου και να ανταποκριθεί στα χάδια σου, πιθανότατα υποδηλώνει πως κάτι δεν πάει καλά.
Δεν πίνει νερό
Δεν μιλάμε, φυσικά, για την άρνησή του να πιει νερό όταν του το υποδείξεις μα για μία κατάσταση που συνεχίζεται για ώρες ή για ημέρες. Η συμπεριφορά αυτή «προδίδει» αφυδάτωση του ζώου ή δυσκολία στην κατάποση, με αποτέλεσμα η επίσκεψη στον κτηνίατρο να κρίνεται απαραίτητη.
Δεν έχει όρεξη να φάει
Όπως στην περίπτωση του νερού, δεν είναι πρόβλημα αν ο σκύλος σου παραλείψει κάποιο γεύμα. Το πράγμα δυσκολεύει όταν αρνείται να φάει για περισσότερες από μία ημέρες.
Δεν επιθυμεί να πάει βόλτα
Οι περισσότεροι σκύλοι τρελαίνονται από χαρά μόλις αντιληφθούν πως ήρθε η ώρα της βόλτας. Το ίδιο και ο δικός σου, σωστά; Αν παρατηρήσεις πως από κάποια στιγμή και μετά δεν δείχνει να αντιδρά όπως συνήθιζε στο άκουσμα της λέξης «βόλτα» και αν αυτό συνεχιστεί για μέρες, σίγουρα κάτι δεν πηγαίνει καλά.
Υποψία πόνου
Αυτό το καταλαβαίνουμε αν αγγίζοντας το ζώο σε συγκεκριμένο σημείο παρατηρήσουμε ασυνήθιστα επιθετική συμπεριφορά, ή έρθουμε αντιμέτωπες με γκρίνια, ή –ακόμα χειρότερα- κλάμα.
Καθένα αυτά τα συμπτώματα μεμονωμένα ή συνδυαστικά μερικά από αυτά ή όλα θα πρέπει να μας υποψιάσουν πως το κατοικίδιό μας είναι αδιάθετο.
Η συμβουλή του κτηνιάτρου μας είναι απαραίτητη.