Το λάθος που κάνεις με τον σκύλο σου και τον ωθείς να ενοχλεί τους καλεσμένους σου
Sep 22, 2018Οι ιδιοκτήτες σκύλων γνωρίζουν καλά πως σε πολλές περιπτώσεις ένα ζωηρό ζώο μπορεί να φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τους επισκέπτες μας.
Δεν είναι, όμως, κακό να παραδεχτούμε ότι εμείς οι ίδιοι είμαστε αυτοί που ευθυνόμαστε για τη συμπεριφορά του προς τους γύρω μας, όχι λόγω της κακής (ή της καθόλου) εκπαίδευσης, μα διότι επιμένουμε να λειτουργούμε να σα να είμαστε οι μοναδικοί που ερχόμαστε σε επαφή μαζί του.
Τι ακριβώς σημαίνει αυτό;
Το αγαπημένο μας τετράποδο είναι από κάποια στιγμή και μετά σε θέση να διαχωρίσει το σωστό από το το λάθος –αρκεί να του έχουμε δώσει την απαραίτητη προσοχή και να έχουμε ασχοληθεί ουσιαστικά μαζί του προκειμένου να του διδάξουμε τι επιτρέπεται να κάνει και τι όχι-, αδυνατεί, ωστόσο, να διαχωρίσει το «το αφεντικό μου» από το «οι άλλοι».
Αυτό πρακτικά μας δίνει να καταλάβουμε πως στο μυαλό του αγαπημένου μας τετράποδου, το «επιτρεπτό» είναι επιτρεπτό σε σχέση με όλου ςκαι όχι μόνο μαζί μας. Αν δηλαδή εμείς του επιτρέπουμε να ανεβαίνει στον καναπέ και να ξαπλώνει επάνω μας, είναι μαθηματικά βέβαιο πως θα κάνει το ίδιο και στον καναπέ ενός άλλου σπιτιού. Το ίδιο ισχύει και αν τον αφήνουμε να πηδά επάνω μας, να ζητά επίμονα λίγο από το φαγητό μας ή να κοιμάται στο κρεβάτι μαζί μας.
Ο σκύλος καταλαβαίνει πως όλα αυτά είναι σωστά και αποδεκτά γι’ αυτό δεν θα διστάσει να συμπεριφερθεί κατά αυτόν τον τρόπο σε οποιονδήποτε χώρο αλλά και στους ανθρώπους του περιβάλλοντός μας. Και όλοι ξέρουμε πόσο απαιτητικός και πόσο επίμονος μπορεί να γίνει ένας σκύλος προκειμένου να πάρει αυτό που θέλει!
Αυτός είναι και ο λόγος που σύμφωνα με τους εκπαιδευτές το πρώτο πράγμα που πρέπει να μάθουμε σον τριχωτό συγκάτοικό μας είναι να σέβεται τον χώρο του άλλου. Να μην επιδιώκει, δηλαδή, την προσοχή, πηδώντας επάνω μας, γαβγίζοντας ή τραβώντας τα ρούχα μας.
Σε αυτές τις συμπεριφορές συνήθως οδηγεί το έντονο παιχνίδι μας μαζί του, η λεγόμενη «πάλη». Παίζοντας κατά αυτόν τον τρόπο με το τετράποδό μας, στην ουσία του δίνουμε το ελεύθερο να συμπεριφερθεί με τον ίδιο τρόπο στους γύρω μας και κυρίως στους ανθρώπους που μπαίνουν στο σπίτι μας. Κάτι που μπορεί να φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τους επισκέπτες μας, κυρίως όταν αυτοί δεν είναι μαθημένοι με ζώα.
Και δεν το θέλουμε αυτό, σωστά;
Άσε, λοιπόν, στην άκρη την πάλη και τις απότομες κινήσεις, ψάξε ποιο εποικοδομητικούς τρόπους να αναπτύξεις ουσιαστική σχέση μαζί του και μάθε στον μικρό σου φίλο να είναι «κύριος»!
Έτσι, δεν θα βρεθείς ποτέ στη δύσκολη θέση να απολογηθείς για τη συμπεριφορά του.