Σκύλος ιδιοφυΐα! Έτσι καταλαβαίνει το τετράποδό σου τι ώρα είναι

Τρίτη, Ιανουάριος 16, 2018 - 09:45

Μπορείς να φανταστείς τη ζωή σου χωρίς ρολόι; Χωρίς την παραμικρή ένδειξη πέρα από το φως της ημέρας για το τι ώρα είναι; Πιθανότατα πανικοβλήθηκες στην ιδέα και μόνο.

Αν ήσουν σκύλος, δεν θα έπρεπε να ανησυχείς! Αυτό έχουν υποστηρίξει επιστημονικές έρευνες, οι οποίες έχουν καταλήξει στον τρόπο με τον οποίο τα αγαπημένα μας καταλαβαίνουν τι ώρα είναι. 

Σύμφωνα με την όσα γράφει στο βιβλίο «Being a Dog» η ιδρύτρια του «Εργαστηρίου Γνωσιακών Λειτουργιών του Σκύλου» στο Κολλέγιο Barnard, «οδηγός» του σκύλου είναι ένα πολύ συγκεκριμένο σημείο που βρίσκεται στο κέντρο της μουσούδας του: Η μύτη του. 

«Όπως κάθε ημέρα συνοδεύεται από μία διαφορετική μυρωδιά, έτσι και κάθε συγκεκριμένη ώρα μέσα στην ημέρα χαρακτηρίζεται από αλλαγές σε οσμές που ο σκύλος μας είναι σε θέση να αντιληφθεί. Είναι σα να λέμε πως τα σκυλιά… μυρίζουν το χρόνο», αναλύει, εξηγώντας πως αυτό συμβαίνει λόγω του εξελιγμένου συστήματος όσφρησης που ο αγαπημένος μας φίλος διαθέτει, χάρη στο οποίο αυτός κινείται με ασφάλεια και μοιάζει να «γνωρίζει» τα πάντα. 

Σύμφωνα με την ίδια, αυτό συμβαίνει διότι η κίνηση του αέρα μέσα σε έναν χώρο είναι διαφορετική καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, σε σημείο που η μύτη του σκύλου λαμβάνει και διαφορετικά ερεθίσματα ανάλογα με το τι δείχνει το ρολόι μας. 

Αυτό που ίσως εμείς δεν είχαμε παρατηρήσει είναι πως η μυρωδιά του σπιτιού μας διαφέρει από ώρα σε ώρα. Αλλιώς δηλαδή μυρίζει ο χώρος μας τα πρωινά, αλλιώς τα μεσημέρια, αλλιώς τα απογεύματα και αλλιώς τα βράδια. Αντί, όμως, να αντιληφθούμε τη διαφορά αυτή, εμείς –στην περίπτωση απουσίας ρολογιού- έχουμε μια γενική ιδέα για το τι ώρα είναι ανάλογα με το φως της ημέρας, κάτι που δε συμβαίνει με τον σκύλο μας. 

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, η μύτη του είναι σε θέση να αναγνωρίσει από τη μυρωδιά το χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει από μία πράξη μέχρι τη στιγμή που εκείνος δέχεται το ερέθισμα. Ο  σκύλος μας, δηλαδή, είναι σε θέση να αντιληφθεί πόση ώρα λείπουμε από το σπίτι από τη μυρωδιά μας και μόνο.

Να που τελικά εδώ δε μιλάμε για μύτη, μα… για πολυεργαλείο! 

instagram @lime_and_life

Και #vitamine και #sea #summer2018 #instagood #picoftheday #instamoment #artsy #vsco #cyprus #limelife Μία ημέρα στα Λεύκαρα... cause life is about moments #trip #travel #instatravel #instamoments #instagood #bliss #instafashion #fashion #dress #streetstyle #lefkara #cyprus #limelife ❗️check 🔝bio❗️ Camera, a save button for the minds eye #camera #photography #eyes #soul #bliss #retro #vintage #retrosoul #pic #strikeapose #moments #remember #memory #LimeLife #cyprus Peace, Love and #icecream #sweet #sugar #meltme #foodforsoul #instataste #chocolate #choco #chocoholic #foodgasm #LimeLife #cyprus Be a sinner and sin strongly #sin #sinner #sweet #sweetdream the best #cheesecake ever #lemoncurd #lemoncheesecake #sugar #sweettooth #foodporn #foodies #foodinstagram #instataste #amsterdam #placetobe by @cheesycakesofficial #limelife