Ημέρα της Γυναίκας: Ξέρετε τον πραγματικό λόγο για τον οποίο θεσπίστηκε;

Τετάρτη, Μάρτιος 8, 2017 - 02:45

Το Lime + Life δεν επέλεξε τυχαία αυτή την ημέρα για να κάνει το ντεμπούτο του… in girls we trust!

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (International Women's Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου. Αυτή την ημέρα συνήθως βγαίνουμε έξω με τις φίλες μας, οι άντρες της ζωής μας μάς προσφέρουν λουλούδια και τα κορίτσια όλου του πλανήτη γιορτάζουμε τη θηλυκή πλευρά μας. Ποια είναι όμως η αιτία θέσπισης αυτής της κομβικής ημέρας και πόση σχέση έχει με την γυναικεία φύση μας;

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή.

Μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία, η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι έπεισε τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία. Γρήγορα, όμως, η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας έχασε το πολιτικό της υπόβαθρο και εορτάζεται ως έκφραση συμπαθείας των ανδρών προς τις γυναίκες, με προσφορά λουλουδιών και δώρων.

Η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος στη Δύση τη δεκαετία του '60 αναζωογόνησε τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας, που από το 1975 διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με αιχμή του δόρατος την ανάδειξη των γυναικείων προβλημάτων και δικαιωμάτων.

Σήμερα παραμένει το χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών στην ΕΕ όσον αφορά τόσο στην πρόσβαση στην αγορά εργασίας, όσο και στο ύψος των αμοιβών σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων. Το ποσοστό των εργαζόμενων γυναικών πλήρους απασχόλησης ανέρχεται στο 43%, ενώ στους άνδρες αγγίζει το 64%. Αναφορικά με τη μερική απασχόληση στις γυναίκες στα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ το 2012, στις ηλικίες 21-64 ετών αγγίζει το 76%, ενώ στους άνδρες είναι 24%.

Ο βασικός λόγος που δεν βρίσκουν δουλειά πλήρους απασχόλησης οι γυναίκες από 25-49 ετών σε ποσοστό 55% είναι η φροντίδα της οικογένειας, ενώ στους άνδρες το ανάλογο ποσοστό αγγίζει το 12%. Στην αυτοαπασχόληση το ποσοστό των ανδρών στην ΕΕ είναι 18% ενώ οι γυναίκες 10%.

instagram @lime_and_life

Και #vitamine και #sea #summer2018 #instagood #picoftheday #instamoment #artsy #vsco #cyprus #limelife Μία ημέρα στα Λεύκαρα... cause life is about moments #trip #travel #instatravel #instamoments #instagood #bliss #instafashion #fashion #dress #streetstyle #lefkara #cyprus #limelife ❗️check 🔝bio❗️ Camera, a save button for the minds eye #camera #photography #eyes #soul #bliss #retro #vintage #retrosoul #pic #strikeapose #moments #remember #memory #LimeLife #cyprus Peace, Love and #icecream #sweet #sugar #meltme #foodforsoul #instataste #chocolate #choco #chocoholic #foodgasm #LimeLife #cyprus Be a sinner and sin strongly #sin #sinner #sweet #sweetdream the best #cheesecake ever #lemoncurd #lemoncheesecake #sugar #sweettooth #foodporn #foodies #foodinstagram #instataste #amsterdam #placetobe by @cheesycakesofficial #limelife