Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος – Τα στοιχεία για την Κύπρο είναι σοκαριστικά

By Evelina Kyrasta May 31, 2018
Thumbnail

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία για τους καπνιστές στην Κύπρο, αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Κάθε χρόνο περισσότεροι από 700 Κύπριοι πεθαίνουν από μια ασθένεια, που προκαλείται από το κάπνισμα. Ο αριθμός αυτός θεωρείται πολύ μεγάλος συγκρινόμενος με τον αντίστοιχο αριθμό των θανάτων από τα τροχαία δυστυχήματα που δεν υπερβαίνει τα 120 άτομα.

Στην Κύπρο το 12-13% των θανάτων ετησίως στις ηλικίες 35 ετών και άνω, οφείλονται στο κάπνισμα.

Η κακή αυτή συνήθεια σκοτώνει έξι εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως το χρόνο, ενώ 700 χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν στην Ευρώπη από το κάπνισμα κάθε χρόνο. Επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, το κάπνισμα θα σκοτώσει πάνω από ένα δισεκατομμύριο άτομα τον αιώνα που διανύουμε.

Επίσης το άμεσο (υγεία) και το έμμεσο (μείωση παραγωγικότητας) κόστος στην κοινωνία είναι πολύ υψηλό: μελέτη του 2006 ανέδειξε ότι στην Κύπρο ήδη το 2003 δαπανήθηκαν 28 εκατομμύρια λίρες για την αντιμετώπιση ασθενειών που σχετίζονται με το κάπνισμα.

Οι οικονομικές επιπτώσεις είναι τεράστιες, αφού χάνονται συνολικά 224,4 εκατομμύρια ευρώ περίπου ετήσια (Μελέτη Ινστιτούτου Κύπρου/Χάρβαρντ για το Περιβάλλον και τη Δημόσια Υγεία), και δη τα 175 εκατομμύρια ευρώ περίπου χάνονται ετησίως εξαιτίας των θανάτων με αφορμή το κάπνισμα, εάν υπολογιστούν οι συνέπειες επί της παραγωγικότητας, ενώ τα 47,6 εκατομμύρια ευρώ περίπου υπολογίζονται για έξοδα ιατρικής περίθαλψης εξαιτίας του καπνίσματος.

[[{"fid":"23019","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":699,"width":700,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

Όλες η έρευνες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, καταδεικνύουν ότι στην Κύπρο τα ποσοστά των καπνιστών ανάμεσα στους άντρες και στις γυναίκες είναι αρκετά υψηλά. Στις γυναίκες έχει παρατηρηθεί ανοδική τάση την τελευταία δεκαετία. Και στους έφηβους το ενεργητικό και παθητικό κάπνισμα είναι υψηλό. H τελευταία έρευνα ESPAD (2015) σημειώνει ότι ενώ γενικά στην Ευρώπη το ποσοστό των εφήβων που άρχισαν να καπνίζουν ημερησίως σε πρόωρη ηλικία (πριν τα 13 έτη) έχει μειωθεί τα τελευταία 20 έτη, σε κάποιες χώρες το ημερήσιο κάπνισμα παραμένει σταθερό (Κύπρος, Γαλλία, Ιταλία και Ρουμανία).

12% έχει καπνίσει πριν κλείσει 15 ετών

Την ίδια ώρα, τραγικό είναι το γεγονός ότι μεταξύ όσων έχουν καπνίσει, 11,9% είχε την πρώτη του εμπειρία με το κάπνισμα πριν την ηλικία των 15 χρονών, 32,8% είχε την πρώτη του εμπειρία με το κάπνισμα στην ηλικία 15-17, 46,3% στην ηλικία 18-24, ενώ 9,1% δοκίμασε το κάπνισμα για πρώτη φορά μετά την ηλικία των 24 ετών.

Επίσης, τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι ένας στους τρεις Κυπρίους καπνίζει επί καθημερινής βάσεως (32,9%), ενώ το 2,3% καπνίζει αντίστοιχα μερικές φορές την εβδομάδα ή μια ή λιγότερο από μια φορά την εβδομάδα. Επίσης, ένα ποσοστό της τάξης του 7,4% καπνίζει περισσότερα από 20 τσιγάρα την ήμερα, ενώ μεταξύ 11 και 20 τσιγάρων καπνίζει το 13,7%. Έξι με 10 τσιγάρα επί καθημερινής βάσης καπνίζει το 7,8%, ενώ λιγότερα από έξι τσιγάρα καθημερινά καπνίζει το 7,1%. Από το σύνολο των ατόμων που έχουν καπνίσει, το 29,3% έχει ήδη διακόψει το κάπνισμα, ενώ το 36,3% επιθυμεί να διακόψει το κάπνισμα.

Οι Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας στην Κύπρο παρέχουν δωρεάν προγράμματα διακοπής του καπνίσματος ολόχρονα (τηλέφωνο 1431 Παγκύπρια).

On Instagram @kyrastev