Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου: Κάντε το test με το κουτάλι για να δείτε αν κοιμάστε αρκετά

Παρασκευή, Μάρτιος 17, 2017 - 16:15

Ο ποιοτικός ύπνος αποτελεί μία από τις κεντρικές διαστάσεις ενός υγιεινού τρόπου ζωής και ζωτικό δείκτη για την αξιολόγηση της συνολικής υγείας και ευεξίας. Παρόλα αυτά, μεγάλο ποσοστό του ενήλικου πληθυσμού δεν καλύπτει τις απαιτούμενες ώρες ύπνου σε ημερήσια βάση και, δυστυχώς, ο ανεπαρκής ύπνος είναι ένα θέμα που αφορά ολοένα περισσότερο και τα παιδιά.

Η έλλειψη ύπνου και μάλιστα σε συστηματικό πλαίσιο μπορεί να αποβεί άκρως επιβαρυντικό για την υγεία μας και σε αυτό συμφωνούν χωρίς παρέκκλιση οι επιστήμονες στο σύνολό τους. Πως όμως μπορείτε να αντιληφθείτε αν σας λείπει ύπνος και μάλιστα σε ποιον βαθμό;

Οι 6 ώρες ύπνου είναι το minimum των ωρών που είναι απαραίτητο στον οργανισμό μας. Ο καθηγητής Dr Michael Mosley, στους ασθενείς του που αναρωτιούνται αν τους λείπει ύπνος, συστήνει να κάνουν το τεστ που έχει αναπτύξει η ερευνητική ομάδα του Nathaniel Kleitman στο πανεπιστήμιο του Σικάγο. Συγκεκριμένα θα πρέπει να βρεις ένα μεταλλικό κουτάλι και ένα μεταλλικό δίσκο και να ξαπλώσεις το μεσημέρι (όχι το βράδυ) σε κάποιο ήσυχο μέρος.

Θα βάλεις το δίσκο στο πάτωμα δίπλα στο κρεβάτι και θα ξαπλώσεις κρατώντας στο χέρι το μεταλλικό κουτάλι πάνω από το δίσκο. Μετά θα σημειώσεις την ώρα που ξάπλωσες και θα προσπαθήσεις να χαλαρώσεις και να κοιμηθείς.

Μόλις αποκοιμηθείς θα ξυπνήσεις γιατί το κουτάλι θα κάνει θόρυβο καθώς θα πέσει πάνω στον δίσκο. Εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ξανακοιτάξεις την ώρα.Έρευνες απέδειξαν πως αν αποκοιμηθείς σε χρόνο μικρότερο των 5 λεπτών σου λείπει ύπνος και μάλιστα σε βαθμό που χρίζει ιατρικής βοήθειας. Αν αποκοιμηθείς σε χρόνο περί των 10 λεπτών και πάλι σου λείπει ύπνος αλλά η έλλειψη ύπνου δεν κρίνεται ιδιαίτερα σοβαρή, ενώ τέλος όποιος αποκοιμηθεί σε διάστημα άνω των 15 λεπτών δεν πάσχει από έλλειψη ύπνου.

instagram @lime_and_life

Και #vitamine και #sea #summer2018 #instagood #picoftheday #instamoment #artsy #vsco #cyprus #limelife Μία ημέρα στα Λεύκαρα... cause life is about moments #trip #travel #instatravel #instamoments #instagood #bliss #instafashion #fashion #dress #streetstyle #lefkara #cyprus #limelife ❗️check 🔝bio❗️ Camera, a save button for the minds eye #camera #photography #eyes #soul #bliss #retro #vintage #retrosoul #pic #strikeapose #moments #remember #memory #LimeLife #cyprus Peace, Love and #icecream #sweet #sugar #meltme #foodforsoul #instataste #chocolate #choco #chocoholic #foodgasm #LimeLife #cyprus Be a sinner and sin strongly #sin #sinner #sweet #sweetdream the best #cheesecake ever #lemoncurd #lemoncheesecake #sugar #sweettooth #foodporn #foodies #foodinstagram #instataste #amsterdam #placetobe by @cheesycakesofficial #limelife