Γιατί το φινλανδικό σύστημα εκπαίδευσης θεωρείται ένα από τα καλύτερα στον κόσμο;

By Evelina Kyrasta Apr 19, 2018
Thumbnail

Όλοι γνωρίζουμε πως η Φινλανδία είναι μία χώρα της Βόρειας Ευρώπης με αρκετό κρύο, αφού βρίσκεται μεταξύ Σκανδιναβίας και Ρωσίας, έκταση σχεδόν τριπλάσια της Ελλάδας και πληθυσμό περίπου 5,5 εκατ. κατοίκους.

Αυτό που ενδεχομένως να μην γνωρίζαμε, μέχρι τώρα τουλάχιστον, είναι ότι διαθέτει ένα από τα καλύτερα εκπαιδευτικά συστήματα στον κόσμο, χωρίς να ακολουθεί τις κλασικές μεθόδους διδασκαλίας, αλλά τη φιλοσοφία του “phenomenon-based learning”

 

[[{"fid":"21415","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":640,"width":960,"style":"height: 400px; width: 600px;","class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

 

Τί ακριβώς όμως σημαίνει αυτό;

Δάσκαλοι και μαθητές, επιλέγουν ένα θέμα που τους ενδιαφέρει, για παράδειγμα την κλιματική αλλαγή και το αναλύουν διεξοδικά από διάφορες οπτικές γωνίες. Ποια η σχέση του φαινομένου με την επιστήμη, τι λένε οι αριθμοί γύρω από αυτό, ποια η στάση των εθνών και πως σχεδιάζουν να το αντιμετωπίσουν…

 

[[{"fid":"21416","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"2":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":1200,"width":1600,"style":"height: 450px; width: 600px;","class":"media-element file-default","data-delta":"2"}}]]

 

Μέσα από τις θεματικές μελέτες, τα παιδιά μαθαίνουν να προσεγγίζουν σφαιρικά ένα ζήτημα, να συνθέτουν στοιχεία και λογικά επιχειρήματα και τελικά να διαμορφώνουν μία σωστή και ολοκληρωμένη άποψη.

 

[[{"fid":"21417","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"3":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":1200,"width":1600,"style":"height: 450px; width: 600px;","class":"media-element file-default","data-delta":"3"}}]]

 

Με λίγα λόγια, η μέθοδος «παπαγαλία» είναι ανύπαρκτη σε κάθε στάδιο. Τα παιδιά ενθαρρύνονται στο να ασκούν και να εξασκούν την κριτική τους σκέψη, μαθαίνοντας να επιλύουν ζητήματα μέσα από ώριμη σκέψη, όπως ακριβώς οι ενήλικες.

 

[[{"fid":"21418","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"4":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":2448,"width":3264,"style":"height: 450px; width: 600px;","class":"media-element file-default","data-delta":"4"}}]]

 

Η ιδέα πίσω από το ανορθόδοξο εκπαιδευτικό σύστημα της Φινλανδίας είναι ότι οι γνώσεις δεν μπορούν να χωριστούν σε ομάδες. Αποτελούν όλες «υλικά» της ίδιας σούπας, επομένως αν προσπαθήσεις να αφαιρέσεις μερικά, η σούπα θα γίνει άνοστη.

 

[[{"fid":"21419","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"5":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":1836,"width":2448,"style":"height: 450px; width: 600px;","class":"media-element file-default","data-delta":"5"}}]]

 

Αντί, λοιπόν, να διδάσκουν τα διάφορα μαθήματα ξεχωριστά σα να είναι άσχετα μεταξύ τους, τα "μαγειρεύουν" όλα μαζί και αυτό ακριβώς αποκαλούν, “phenomenon-based learning”.

Ας δούμε ορισμένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία του φινλανδικού εκπαιδευτικού συστήματος... 

1. Όλα τα σχολεία χρηματοδοτούνται πλήρως από το κράτος.

2. Οι εκπαιδευτικοί επιλέγονται από το 10% εκείνων που αρίστευσαν στο πανεπιστήμιο.

3. Εκτός από τα φινλαδικά, οι μαθητές διδάσκονται άλλες τρεις γλώσσες, ενώ τα βιβλία, τα μαθηματικά βοηθήματα, τα γεύματα στο σχολείο, η ιατρική και οδοντιατρική περίθαλψη, παρέχονται δωρεάν.

4.Κανένα παιδί δεν πηγαίνει σχολείο πριν την ηλικία των 7 ετών.

5.Σε σχέση με τα άλλα συστήματα, τα παιδιά δεν κάνουν εργασίες, ούτε δίνουν εξετάσεις πριν την εφηβική ηλικία.

6.Υπάρχει μόνο μία υποχρεωτική εξέταση για τους μαθητές, μεταξύ 16-18 ετών.

7.Σε κάθε αίθουσα μπορεί να υπάρχουν ταυτόχρονα και τρεις καθηγητές για να τους βοηθούν στις εργασίες.

8.Το 66% των μαθητών πηγαίνουν κολέγιο.

9. Η διαφορά μεταξύ αδύναμων και αριστούχων μαθητών είναι η μικρότερη στον κόσμο.

10. Στους διεθνείς διαγωνισμούς, οι Φινλανδοί μαθητές καταλαμβάνουν πολύ συχνά τις πρώτες θέσεις στην επιστήμη, την ανάγνωση και τα μαθηματικά.

 

Το συμπέρασμα είναι το εξής… ευτυχισμένα παιδιά και μαθητικά χρόνια χωρίς άγχος και πίεση.

 

On Instagram @kyrastev