3 μύθοι για το πλέον γνωστό 5-a-day (5 μερίδες φρούτων και λαχανικών)

Τρίτη, Ιανουάριος 2, 2018 - 09:45

Έχουν διεξαχθεί πολλές έρευνες σχετικά με τα οφέλη που παρέχουν τα φρούτα και τα λαχανικά. Τα αντιοξειδωτικά (φυσικές χημικές ουσίες που θεωρείται ότι προστατεύουν από ελεύθερες ρίζες), που βρίσκονται σε λαχανικά και φρούτα, συνδέονται με χαμηλότερα επίπεδα καρδιαγγειακής νόσου. Οι φυτικές ίνες των λαχανικών και των φρούτων βοηθούν στη καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, μειώνουν τη «κακή» (LDL) χοληστερόλη και σε κρατάνε χορτάτη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μειώνει επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου (παχέος εντέρου).

 

Μύθος 1: Μπορώ να πάρω τις 5 μερίδες φρούτων και τα λαχανικών πίνοντας πέντε χυμούς φρούτων ή smoothies κάθε μέρα.

 

Μόνο ένα ποτήρι 150ml από 100% χυμό φρούτων ή ένα smoothie μετράει ως 1 από τα 5 στην ημέρα σου. Καταναλώνοντας περισσότερα από αυτό δεν συνιστάται επειδή απελευθερώνει τα φυσικά σάκχαρα στο φρούτο που μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στα δόντια. Επιπλέον, δεν παίρνεις το όφελος από τις φυτικές ίνες, καθώς αυτό απομακρύνεται σε μεγάλο βαθμό στη διαδικασία παρασκευής των χυμών.

 

Μύθος 2: Μόνο τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά μετράνε.

 

Κατεψυγμένα, κονσερβοποιημένα και αποξηραμένα, καθώς και τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά όλα μετράνε για το 5-A-Day! Όταν αγοράζεις κονσερβοποιημένα φρούτα, επέλεξε εκείνα που είναι κονσερβοποιημένα σε φυσικό χυμό και όχι σιρόπι. Το αλάτι προστίθεται συχνά σε κονσέρβες λαχανικών, κοίταξε τη διατροφική ετικέτα όπου είναι δυνατόν και σύγκρινε την περιεκτικότητα που έχουν σε αλάτι. Επειδή τα αποξηραμένα φρούτα περιέχουν πολλά συμπυκνωμένα σάκχαρα, το μέγεθος των μερίδων αυτών πρέπει να διατηρείται μικρότερο από εκείνο των φρέσκων δηλαδή περίπου 30 γραμμάρια.

 

Μύθος 3: Έχω ακούσει ότι πρέπει να τρώω 10 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα. 

 

Μια επιστημονική μελέτη έδειξε ότι οι 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα δεν είναι αρκετές. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι η κατανάλωση 800 γραμμαρίων φρούτων και λαχανικών την ημέρα (δέκα μερίδες) συνδέεται με τη μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρδιαγγειακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου και στεφανιαίας νόσου.  Η έρευνα έδειξε επίσης ότι κάθε πρόσθετη μερίδα φρούτων και λαχανικών που καταναλώνουμε σχετίζεται με περαιτέρω μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων,  καρκίνου και θνησιμότητας. Ενώ μπορεί να ήταν καλύτερο για όλους να τρώμε περισσότερα φρούτα και λαχανικά υπάρχει τελειότητα και στη συνέχεια υπάρχει η πραγματική ζωή! Γνωρίζουμε ότι οι περισσότεροι από εμάς δεν πληρούν τις συστάσεις των 5 φρούτων και λαχανικών την ημέρα άρα το να καταφέρεις να καταναλώνεις μια επιπλέον μερίδα την ημέρα από το ότι καταναλώνεις τώρα θα πρέπει να είναι ο στόχος σου. 

 

 

 

Tip Διαιτολόγου:  Ιδανικά τα αποξηραμένα φρούτα θα πρέπει να καταναλώνονται κατά τη διάρκεια των γευμάτων για να αποτρέψουν τα σάκχαρα να μένουν στα δόντια για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

 

Χαρά Μαλιώτη

Κλινική Διαιτολόγος, MNutr, R.D., MSc

Tel: 22256006

www.projecthealth.com.cy

 

References: 

Aune, D., Giovannucci, E., Boffetta, P., Fadnes, L. T., Keum, N., Norat, T., ... & Tonstad, S. (2017). Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all-cause mortality–a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. International Journal of Epidemiology, dyw319.

instagram @lime_and_life

#scared to #jump❓  No way❗️#limelife #cyprus #quotes Kindness is a language which the deaf can hear and the blind can see #quotes #quoteoftheday #kindness #love #bliss #openyourheart #limelife #cyprus Χριστός Ανέστη! #easter #eastereggs #love #familytime #cyprus #limelife Life is like a cup of tea, it's all in how you make it #cup #tea #tealover #herbs #instadrink #instatea #bliss #elixir #life #teaaddict #cyprus #limelife Goodmorning and remember 14 days left #christmas #bliss #shine #happiness #santa is coming to town #Cyprus #LimeLife