Εσύ ψωνίζεις υγιεινά; 4 basics στην ετικέτα τροφίμων που πρέπει να γνωρίζεις

Τετάρτη, Ιανουάριος 10, 2018 - 09:45

Υγιεινή Διατροφή δεν σημαίνει μόνο τρέφομαι σωστά, σημαίνει ελέγχω την ποιότητα και την ποσότητα του φαγητού μου, ασκούμαι και απολαμβάνω τα πάντα με μέτρο, αλλά σίγουρα παίζουν ρόλο κι άλλοι παράγοντες! Είναι σημαντικό σε αυτή σου την προσπάθεια να μην ξεχνάς, ότι δεν παίζουν ρόλο μόνο οι θερμίδες ενός προϊόντος, αλλά ταυτόχρονα και το περιεχόμενο του σε συστατικά όπως είναι τα λιπαρά και συγκεκριμένα τα κορεσμένα λιπαρά, τα σάκχαρα και η περιεκτικότητα του σε αλάτι. 

Έτσι λοιπόν, πηγαίνοντας στην υπεραγορά για να κάνεις τα απαραίτητα σου ψώνια - και εννοείτε κρατώντας τη λίστα σου, ώστε να μην ξεφύγεις βλέποντας «διάφορα προϊόντα» στα ράφια - διάβασε τις διατροφικές πληροφορίες και δώσε σημασία στα 4 αυτά σημαντικά στοιχεία της ετικέτας του τροφίμου. Ο πιο εύκολος τρόπος για να μάθεις να τις διαβάζεις είναι το σύστημα  «φώτα τροχαίας και κατανάλωση»! Τι εννοώ; 

Αν το προϊόν ανήκει στη πράσινη κατηγορία τότε χαρακτηρίζεται ως υγιεινό με χαμηλή περιεκτικότητα στο συγκεκριμένο συστατικό άρα και η κατανάλωση του μπορεί να είναι πιο συχνή. 

Αν ανήκει στη πορτοκάλι κατηγορία τότε χαρακτηρίζεται με μέτρια περιεκτικότητα στο συγκεκριμένο συστατικό άρα η κατανάλωση του πρέπει να γίνεται με μέτρο.

 Ενώ αν ανήκει στην κόκκινη κατηγορία τότε το προϊόν χαρακτηρίζεται με υψηλή περιεκτικότητα στο συγκεκριμένο συστατικό και συστήνεται η χαμηλή κατανάλωση του.

 

Ας δούμε λοιπόν τις κατηγορίες: 

 

«ΠΡΑΣΙΝΟ»: σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τα τρόφιμα που μπορείς να καταναλώνεις περισσότερο και να γεμίζεις το καλάθι σου «άφοβα». Είναι υγιεινά και πιο θρεπτικά! 

Τα 100 γρ προϊόντος περιέχουν: 

Λιπαρά: 0 -3 γρ.

Κορεσμένα Λιπαρά: 0 -1.5 γρ.

Σάκχαρα (από τη συνολική ποσότητα υδατανθράκων): 0 - 5γρ.

Αλάτι: 0 - 0.3 γρ.

 

«ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ»: η κατηγορία αυτή θεωρείται μέτρια. Μπορείς να καταναλώνεις τρόφιμα που ανήκουν εδώ σίγουρα σε συνδυασμό με την πράσινη κατηγορία. 

Τα 100 γρ προϊόντος περιέχουν: 

Λιπαρά: 3-20 γρ.

Κορεσμένα Λιπαρά: 1.5 - 5 γρ.

Σάκχαρα: 5 –15 γρ.

Αλάτι: 0.3-1.5 γρ.

 

 

«ΚΟΚΚΙΝΟ»: η  πιο «επίφοβη» κατηγορία που πρέπει να προσέχεις περισσότερο! και Το προϊόν που ανήκει σε αυτή την κατηγορία έχει υψηλή περιεκτικότητα σε όλα σχεδόν τα πιο κάτω συστατικά του! Άρα εδώ δίνεις μεγαλύτερη σημασία και η συχνότητα κατανάλωσης σου σε αυτά τα προϊόντα θα πρέπει να είναι πιο σπάνια!

Τα 100 γρ προϊόντος περιέχουν: 

Λιπαρά: > 20 γρ.

Κορεσμένα Λιπαρά: > 5 γρ.

Σάκχαρα: > 1.5 γρ.

Αλάτι: 0 - 0.3 γρ.

 

Tip Διαιτολόγου: Στην ετικέτα θα συναντήσεις επίσης και τη προσλαμβανόμενη ημερήσια ποσότητα σε ποσοστό (%). Το ποσοστό αυτό δηλώνει την περιεκτικότητα του συγκεκριμένου συστατικού στο προϊόν.  Να θυμάσαι ότι, οποιοδήποτε προϊόν περιέχει συστατικό που είναι < 5 % , 5 -15% ή ακόμα και > 20% σε περιεκτικότητα τότε σημαίνει ότι είναι χαμηλό, μέτριο ή υψηλό σε αυτό! 

 

 

Κωνσταντίνα Φιλίππου 

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος,  MSc

CHANGE EAT- Clinical Dietitians & Associates

Τηλ.: 77 77 77 51

www.changeeat.com.cy 

 

instagram @lime_and_life

Και #vitamine και #sea #summer2018 #instagood #picoftheday #instamoment #artsy #vsco #cyprus #limelife Μία ημέρα στα Λεύκαρα... cause life is about moments #trip #travel #instatravel #instamoments #instagood #bliss #instafashion #fashion #dress #streetstyle #lefkara #cyprus #limelife ❗️check 🔝bio❗️ Camera, a save button for the minds eye #camera #photography #eyes #soul #bliss #retro #vintage #retrosoul #pic #strikeapose #moments #remember #memory #LimeLife #cyprus Peace, Love and #icecream #sweet #sugar #meltme #foodforsoul #instataste #chocolate #choco #chocoholic #foodgasm #LimeLife #cyprus Be a sinner and sin strongly #sin #sinner #sweet #sweetdream the best #cheesecake ever #lemoncurd #lemoncheesecake #sugar #sweettooth #foodporn #foodies #foodinstagram #instataste #amsterdam #placetobe by @cheesycakesofficial #limelife