Γιατί ο θηλασμός είναι η φυσική συνέχεια της εγκυμοσύνης;

Πέμπτη, Δεκέμβριος 21, 2017 - 10:30

Τελευταία γίνεται μεγάλη συζήτηση για το δημόσιο θηλασμό, ο οποίος προκαλεί ακραίες αντιδράσεις. . . Είσαι και εσύ μια νέα μανούλα και αυτό σε προβληματίζει; Σε επηρεάζει η «κοινωνική κατακραυγή» και σκέφτεσαι να μην θηλάσεις το νεογέννητο σου; Θα σε παρακαλούσα προτού αποφασίσεις να ενημερωθείς κατάλληλα για τα οφέλη του τόσο για σένα όσο και για το βρέφος σου. 

Ήξερες ότι η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής λέει ότι «Μια μητέρα πρέπει να θηλάζει το μωρό της τουλάχιστον τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του»; Παρόλο που οι μαμάδες ενημερώνονται για τη σημαντικότητα του να θηλάζουν τα μωρά τους, πολλές το θεωρούν δύσκολο (αν όχι και αδύνατο) να θηλάζουν για 6 ή και περισσότερους μήνες.

Μάθε ότι ο μητρικός θηλασμός είναι η φυσική συνέχεια της εγκυμοσύνης, καθώς το σώμα σου εξακολουθεί να τρέφει το βρέφος. Μ’ αυτό τον τρόπο, εξασφαλίζεται η ανάπτυξη του και η υγεία του. 

Αναμφισβήτητα, το μητρικό γάλα είναι η πρότυπη τροφή για το βρέφος εφόσον περιέχει:

●    Ιδανική ποσότητα και ποιότητα θρεπτικών συστατικών.

●    Προστατευτικούς παράγοντες, όπως αντισώματα, για την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού του. (Η φόρμουλα δεν μπορεί να προσφέρει αυτή την προστασία.)

●    Κατάλληλη σύσταση μακροθρεπτικών συστατικών (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπος)  ανάλογα με τις ανάγκες του.

●    Αρώματα και γεύσεις από τη διατροφή σου. Αυτό το βοηθάει στο να εξοικειωθεί πιο εύκολα με τις τροφές που θα προστεθούν αργότερα στη διατροφή του. 

 

Σίγουρα θα αναρωτιέσαι γιατί οι επιστήμονες υγείας το στηρίζουμε τόσο πολύ. Τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία τόσο του μωρού καθώς και της ίδιας της μητέρας είναι αρκετά ώστε να σε πείσουν να τον εφαρμόσεις. 

Στο βρέφος προσφέρει…

●    Καλύτερη ανάπτυξη και αύξηση, λόγω ορμονών.

●    Ένα θωρακισμένο οργανισμό και καλύτερη υγεία, εξαιτίας των αντισωμάτων που περιέχει.

●    Προστασία από οξείες λοιμώξεις, κυρίως του πεπτικού και αναπνευστικού συστήματος.

●    Προστασία από αλλεργίες, όπως άσθμα, έκζεμα και αλλεργία στο αγελαδινό γάλα.

●    Βελτιωμένη όραση, ψυχοκινητική ανάπτυξη και καλύτερο δείκτη νοημοσύνης.

●    Προστασία από παιδική και εφηβική παχυσαρκία, σακχαρώδη διαβήτη και τερηδόνα.

●    Μειωμένο κίνδυνο για σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου.

●    Ενίσχυση του συναισθηματικού δεσμού μαζί με τη μητέρα, εξαιτίας των ορμονών που απελευθερώνει το σώμα λόγω του θηλασμού, οι οποίες προωθούν τη μητρική συμπεριφορά. Αυτός ο συναισθηματικός δεσμός μεταξύ βρέφους – μητέρας είναι τόσο σημαντικός, όσο και το θρεπτικό όφελος που λαμβάνει.   

 

Επίσης, μην ξεχνάς ότι το μητρικό γάλα είναι πάντα έτοιμο προς κατανάλωση, αποστειρωμένο, φρέσκο και πάντα στη σωστή θερμοκρασία για το μωρό σου που θέλει γάλα εδώ και τώρα!

 

Τα οφέλη  που προσφέρει ο μητρικός θηλασμός  σε σένα είναι…

●    Πρακτικός και εύκολος τρόπος, εφόσον μπορείς να θηλάσεις οποιαδήποτε στιγμή και σε οποιοδήποτε χώρο.

●    Εξοικονομεί χρόνο, καθώς σε απαλλάσσει από τη διαδικασία της αποστείρωσης και της προετοιμασίας του γάλατος εμπορίου.

●    Εξοικονομεί χρήματα, αφού δεν αγοράζεις γάλα εμπορίου, συσκευή αποστείρωσης, μπιμπερό, πιπίλες κλπ.

●    Αναστέλλει την αναπαραγωγική διαδικασία, παρέχοντας μερική αντισυλληπτική προστασία, συμβάλλοντας στη σταδιακή επαναφορά του σώματος σου, στη προηγούμενη κατάσταση του.

●    Μειώνει τον κίνδυνο αιμορραγίας μετά το τοκετό και βοηθά τη μήτρα να επανέλθει στη φυσιολογική της κατάσταση.

●    Προστατεύει τα αποθέματα σιδήρου μέσω της απουσίας της έμμηνης ρύσης.

●    Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καταθλιπτικών συμπτωμάτων την περίοδο μετά τον τοκετό.

●    Συμβάλλει στην απώλεια των κιλών που απέμειναν από την εγκυμοσύνη.

●    Προστατεύει από τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών και του μαστού. 

●    Προστατεύει την υγεία των οστών, από την οστεοπόρωση και τα κατάγματα που μπορεί να προκληθούν. 

 

Tip Διαιτολόγου: Τέλος, να επισημανθεί ως τραγικό λάθος να θεωρείται ο δημόσιος μητρικός θηλασμός ταμπού! Είναι απόλυτα φυσιολογικό η μητέρα να προσφέρει τροφή στο μωρό της. Έχεις το δικαίωμα και την υποχρέωση να θρέψεις το μωρό σου. Επίσης, να θυμάσαι πως έχεις και εσύ τη δυνατότητα να συμβάλλεις στην αποδοχή του από το κοινό! 

 

Αντιγόνη Ανδρέου

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, RD, MSc

CHANGE EAT-Clinical Dietitians & Associates

Τηλ.: 77 77 77 51

www.changeeat.com.cy

 

instagram @lime_and_life

#scared to #jump❓  No way❗️#limelife #cyprus #quotes Kindness is a language which the deaf can hear and the blind can see #quotes #quoteoftheday #kindness #love #bliss #openyourheart #limelife #cyprus Χριστός Ανέστη! #easter #eastereggs #love #familytime #cyprus #limelife Life is like a cup of tea, it's all in how you make it #cup #tea #tealover #herbs #instadrink #instatea #bliss #elixir #life #teaaddict #cyprus #limelife Goodmorning and remember 14 days left #christmas #bliss #shine #happiness #santa is coming to town #Cyprus #LimeLife