Γιατί το «Τρώγε όταν πεινάς» είναι απαίσια συμβουλή; 

By Evelina Kyrasta Oct 27, 2017
Thumbnail

Έχουμε ακούσει διάφορα από το να τρώμε μόνο όταν πεινάμε μέχρι να τρώμε και ας μην πεινάμε. Τι ισχύει τελικά; Τι γίνεται αν δεν αισθάνεσαι πεινασμένη; Πώς θα φάς τότε; Πρέπει να περιμένεις μέχρι να είσαι πεινασμένη μέχρι να φάς; Και ενώ μπορεί να είναι χρήσιμο για μερικούς ανθρώπους να καταναλώνουν φαγητό μόνο όταν πεινάνε, δεν είναι κατάλληλο για όλους.

 Η πείνα του καθενός από εμάς επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες. Για μερικούς το άγχος, το αλκοόλ,το κάπνισμα, οι ακραίες συναισθηματικές εναλλαγές μπορούν να μειώσουν ή για άλλους να αυξήσουν την πείνα ή ακόμα και να μπερδέψουν την ικανότητα των ανθρώπων να νιώσουν πείνα.

Ας αρχίσουμε από τα βασικά. Τρώμε για ενέργεια. Οι άνθρωποι χρειάζονται ενέργεια και θρεπτικά συστατικά για να επιβιώσουν και να ανταποκριθούν στα αισθήματα της πείνας. Τα τρόφιμα που τρώμε μας παρέχουν μια σειρά από θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες, μέταλλα, νερό, λιπαρά, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες.

Το γεγονός είναι: Η πείνα πάντα κερδίζει. Επιλέγουμε διαφορετικά όταν είμαστε πεινασμένοι. Τα γονίδια μας για εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια είχαν προγραμματιστεί ενάντια της πείνας. Για τη συντριπτική πλειοψηφία της ανθρώπινης ύπαρξης, η πείνα σήμαινε θάνατο και η ικανοποίηση της πείνας ήταν ζωή. Από τη στιγμή που αισθάνεσαι την πείνα, πολλές φορές είναι ήδη πολύ αργά. Σημαίνει, εάν τρως σύμφωνα με την πείνα, από τη στιγμή που αισθάνεσαι πεινασμένη, θα θέλεις να φας τα πάντα. Όχι μόνο αυτό, αλλά είναι πιο πιθανό να καταφύγεις σε γλυκά, αλμυρά και λιπαρά τρόφιμα.

Τι συμβαίνει όταν πηγαίνεις στο σούπερ μάρκετ πεινασμένη; Σίγουρα ψωνίζεις διαφορετικά και πας σπίτι με τρόφιμα που δεν θα είχες ποτέ αγοράσει με ένα γεμάτο στομάχι. Και τι συμβαίνει όταν καθίσεις σε ένα γεύμα πεινασμένη; Εξακολουθείς να ψωνίζεις φυσικά, μόνο αυτή τη φορά ψωνίζεις από το πιάτο σου, από το πιάτου του διπλανού, από το ψυγείο, από τα ντουλάπια, από την κατάψυξη ή από ένα μενού (delivery menu).

Μπορεί να είσαι το πιο συγκρατημένο και αφοσιωμένο άτομο στον πλανήτη, αλλά αν πεινάς, μπορεί να ξεχάσεις κάθε λογική σκέψη. Όταν είσαι πεινασμένη, οι επιθυμίες του σώματός σου αναμφισβήτητα θα ξεχάσουν τις καλές προθέσεις του εγκεφάλου και οι επιλογές που κάνεις θα επηρεάζονται από την πείνα. Συχνά επίσης, οι επιλογές θα είναι μεγαλύτερες, τόσο σε ποσότητες όσο και σε θερμίδες, από εκείνες που γίνονται με καθαρό μυαλό (δηλαδή όχι πεινασμένο). 

Όταν ακολουθείς ένα πρόγραμμα διατροφής ή προσπαθείς να χάσεις βάρος είναι σημαντική η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων ή σνακ καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας - ακόμα και αν δεν αισθάνεσαι πείνα. Καταναλώνοντας συχνά γεύματα θα αποτρέψεις την υπερβολική πείνα, η οποία μπορεί να σε βοηθήσει να αποφύγεις την υπερκατανάλωση τροφής αργότερα. Η κατανάλωση ενός μικρότερου γεύματος, 5-6 φορές την ημέρα, σου επιτρέπει να τρως πιο συχνά και να μην χρειάζεσαι τόσο μεγάλη ποσότητα στα κυρίως γεύματα.

 

Tip Διαιτολόγου: Ειδικά όταν προσπαθείς να μειώσεις το βάρος σου είναι σημαντικό να τρως σε τακτά διαστήματα ώστε να μην νιώσεις έντονα το αίσθημα της πείνας.  Τα μακροθρεπτικά συστατικά δηλαδή οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και τα λιπαρά στέλνουν σήματα κορεσμού. Μελέτες δείχνουν ότι τα λιπαρά έχουν τη χαμηλότερη ισχύ, οι υδατάνθρακες έχουν ενδιάμεση και η πρωτεΐνη έχει βρεθεί να είναι η πιο χορταστική. Γι’αυτό σε κάθε γεύμα φρόντισε να έχεις κάποια πρωτεΐνη δίπλα από το γεύμα ακόμη και με τα μακαρόνια!

 

Χαρά Μαλιώτη, MNutr, R.D., MSc

 

 

On Instagram @kyrastev