Η αλήθεια για τα ροφήματα πρωτεΐνης: Βοηθούν πράγματι στο αδυνάτισμα;

By Evelina Kyrasta May 30, 2018
Thumbnail

Η πρωτεΐνη αποτελεί συστατικό που έρχεται συχνά στο μυαλό όσων σκέφτονται να ξεκινήσουν κάποιο ειδικό πρόγραμμα διατροφής προκειμένου να χάσουν βάρος. Συνήθως, όμως, οι περισσότεροι φέρνουν στο νου τους το εν λόγω συστατικό για όλους τους λάθος λόγους. 

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν τα σκευάσματα πρωτεΐνης σε υγρή μορφή ως τον απόλυτο σύμμαχο στο «εύκολο» αδυνάτισμα. Έχουν, όμως, έτσι τα πράγματα;

Ποια η αλήθεια για τα ροφήματα που παρουσιάζονται ως «μαγικά» προϊόντα που υπόσχονται άμεση απώλεια βάρους και αύξηση της μυϊκής μάζας, καθώς μπορούν να αντικαταστήσουν ακόμα και κυρίως γεύματα;

Δυστυχώς, τα πράγματα είναι πολύ πιο σύνθετα από ό,τι η βιομηχανία των προϊόντων αδυνατίσματος επιμένει να μας παρουσιάζει. Και ξεκινάμε από τη νούμερο ένα λανθασμένη αντίληψη: Όχι, κορίτσια, ένα απλό ρόφημα πρωτεΐνης (είτε σε υγρή μορφή, είτε σε μορφή σκόνης που διαλύουμε μόνες μας σε νερό) δεν μπορεί να αντικαταστήσει ένα κυρίως γεύμα!

Η πρωτεΐνη σε αριθμούς

Οι διατροφολόγοι συνιστούν η πρωτεΐνη να αποτελεί το 20% των συνολικών θερμίδων που καταναλώνει καθημερινά ένας μέσος άνθρωπος, με τον οργανισμό των μη αθλητών να χρειάζεται 0,8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους. Στην περίπτωση των αθλητών, η ποσότητα της ανέρχεται στο ένα γραμμάριο ανά κιλό, ωστόσο αυτό αφορά καθαρά και μόνο στους αθλητές και όχι σε εκείνους που απλά… επισκέπτονται το γυμναστήριο ή αρέσκονται να επιδίδονται στο jogging. 

Η σημασία του πλήρους γεύματος

Την ποσότητα αυτή, θα τη βρει κανείς σε ένα ειδικό ρόφημα, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αντικαθιστά ένα κυρίως γεύμα γεμάτο βιταμίνες και ιχνοστοιχεία με ένα απλό μπουκαλάκι πρωτεΐνης που… υπόσχεται θαύματα. Ο λόγος; Το παν στη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας είναι τα πλήρη γεύματα. 

Αυτά που θα χαρίσουν στο σώμα μας όλα εκείνα τα συστατικά που κρίνονται απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του: υδατάνθρακες, λίπη και πρωτεΐνες. Όλα, δηλαδή, τα μακροθρεπτικά στοιχεία των τροφών, τα οποία φυσικά δεν μπορούν να μας εξασφαλίσουν τα συγκεκριμένα προϊόντα.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για σκευάσματα που αποτελούνται από νερό, πρωτεΐνη ζωικής (πρωτεΐνη ορού γάλακτος, καζεΐνη και αλβουμίνη) ή φυτικής προέλευσης (πρωτεΐνη σόγιας, ρυζιού ή αρακά) και γλυκαντικά, στα οποία θα βρούμε και ορισμένα ακόμα θρεπτικά συστατικά όπως είναι οι βιταμίνες, τα μέταλλα, η λεκιθίνη, τα ένζυμα και τα αμινοξέα.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν, πόσο ελλιπής θα θεωρούνταν η διατροφή μας αν παραλείπαμε κάποιο από τα κυρίως γεύματά μας. 

Από την άλλη, θα πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικές με την κατανάλωση πρωτεϊνούχων σκευασμάτων, καθώς η περίσσεια πρωτεΐνης δεν «αποθηκεύεται» από τον οργανισμό για μελλοντική χρήση, ούτε μετατρέπεται σε μυϊκή μάζα. Αντιθέτως, αποδεδειγμένα «βαραίνει» τους νεφρούς και σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες που έχουν λάβει χώρα σχετίζεται άμεσα και με την εμφάνιση καρκίνου!

[[{"fid":"22992","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":364,"width":728,"style":"height: 425px; width: 850px;","class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

 

Τελικά, αξίζει να δοκιμάσω πρωτεϊνούχα ροφήματα;

Ένας διατροφολόγος θα σου συνιστούσε να λάβεις την πρωτεΐνη που χρειάζεται ο οργανισμός σου μέσω της διατροφής σου και όχι μέσω ειδικών ροφημάτων, τα οποία στερούνται άλλων βιταμινών και φυτικών ινών. Το κρέας, το αβγό, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά, τα αμυλούχα τρόφιμα, τα λαχανικά και τα όσπρια είναι τροφές που μπορούν να σου εξασφαλίσουν την πρωτεΐνη που χρειάζεσαι και παράλληλα να σε χορτάσουν, κάτι που δεν συμβαίνει με τα συγκεκριμένα ροφήματα. 

Εμμένοντας στην κατανάλωση τέτοιου είδους συμπληρωμάτων διατροφής, είναι πιθανό να δεις κάποια κιλά να χάνονται (λόγω έλλειψης γευμάτων και πείνας), χωρίς αυτό να σημαίνει ότι… δεν θα τα ξαναπάρεις πολύ γρήγορα, αμέσως μόλις ξεκινήσεις να τρέφεσαι ξανά κανονικά.

Σκέψου λοιπόν: Αξίζει να ταλαιπωρήσεις τόσο τον οργανισμό σου για χάρη της εφήμερης απώλειας κιλών; 

Δεν νομίζουμε…

On Instagram @kyrastev