Η καλύτερη δίαιτα για το 2018 έχει ανακοινωθεί επίσημα και δεν είναι άλλη από..! #BestDiet2018

Τρίτη, Ιανουάριος 30, 2018 - 09:30

Ποιος είναι ο καλύτερος, υγιεινότερος και αποτελεσματικότερος τρόπος να τρεφόμαστε; 

Η καλύτερη δίαιτα δεν είναι άλλη από... 

Τη Μεσογειακή διατροφή και τη δίαιτα DASH! Υπήρξε μια ισοπαλία για τη νούμερο ένα θέση μεταξύ της μεσογειακής διατροφής και της δίαιτας DASH.

Με το που μπαίνει ο νέος χρόνος, βγαίνει επίσημα η νέα λίστα για τις καλύτερες δίαιτες του 2018.  Και όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος έχει ανακοινωθεί επίσημα η λίστα του US News & World Report με την καλύτερη δίαιτα για το 2018.

Το U.S. News αξιολόγησε 40 από τις πιο δημοφιλείς δίαιτες για το 2018. Για να διαμορφωθεί η κατάταξη, το U.S. News κάλεσε μια ομάδα εμπειρογνωμόνων από κορυφαίους διατροφολόγους, διαιτολόγους και γιατρούς της Αμερικής που ειδικεύονται στον διαβήτη, στις καρδιοπάθειες και την απώλεια βάρους. Μέσω έρευνας, κάθε κριτής βαθμολόγησε τις 40 δίαιτες σε εννέα κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της ευκολίας στη συμμόρφωση, της πιθανότητας απώλειας σημαντικού βάρους βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα και της αποτελεσματικότητας στην αντιμετώπιση καρδιαγγειακών παθήσεων και του διαβήτη. 

Η δίαιτα DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) ήταν αρχικά σχεδιασμένη για ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση.  Αυτή η διατροφή βασίζεται σε υψηλή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, χαμηλών ή μη λιπαρών γαλακτοκομικών προϊόντων, ξηρών καρπών, όσπριων και δημητριακών ολικής αλέσεως. Αυτός ο συνδυασμός έχει ως αποτέλεσμα μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, υψηλή σε κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο. Μπορούν επίσης να καταναλωθεί άπαχο κόκκινο κρέας, πουλερικά και ψάρια. 

Η Μεσογειακή Διατροφή βασίζεται επίσης στην υψηλή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, ξηρών καρπών, όσπριων και δημητριακών ολικής αλέσεως. Τα ψάρια είναι η συνιστώμενη πηγή πρωτεΐνης, παρέχοντας καρδιακά προστατευτικά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Προωθεί μια μέτρια έως υψηλή πρόσληψη ακόρεστων λιπαρών, ιδιαίτερα του ελαιολάδου, χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα και τη κατανάλωση κόκκινου κρασιού σε μέτριες ποσότητες. Επίσης οι πηγές κορεσμένων λιπαρών, συμπεριλαμβανομένου του κόκκινου κρέατος είναι περιορισμένες.

Ενώ οι διατροφές έχουν κοινά χαρακτηριστικά, υπάρχουν ορισμένες βασικές διαφορές. Η δίαιτα Dash προωθεί τη μείωση της πρόσληψης νατρίου, σύμφωνα με τις αμερικανικές κατευθυντήριες οδηγίες ή ακόμα και χαμηλότερη, ανάλογα με την έκδοση που ακολουθείς. Ωστόσο, η Μεσογειακή διατροφή δεν προσφέρει κατευθυντήριες γραμμές για το αλάτι.

Παρόλο που και οι δύο δίαιτες υποστηρίζουν χαμηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και προάγουν τη χρήση φυτικών ελαίων, η υψηλή κατανάλωση ελαιολάδου που περιλαμβάνεται στη Μεσογειακή Διατροφή σημαίνει ότι συνολικά πρόκειται για μια διατροφή με υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες. Σημαίνει όμως ότι μπορεί να είναι πιο υγιεινή για την καρδιά. 

Η τελευταία σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο διατροφών είναι στη πρόσληψη κόκκινου κρασιού. Ενώ η δίαιτα Dash δεν προσφέρει οδηγίες για το αλκοόλ, η Μεσογειακή διατροφή προωθεί την πρόσληψη κόκκινου κρασιού για τα οφέλη που προσφέρει στη καρδία. Παρόλο που δεν ενθαρρύνει εκείνους που δεν πίνουν αλκοόλ να αρχίσουν αυτή την συνήθεια.

Tip Διαιτολόγου: Η εξεύρεση μιας διατροφής που δεν είναι υπερβολικά περιοριστική ώστε να μπορείς να την κάνεις τρόπο ζωής και να σε βοηθά να καταναλώνεις περισσότερα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και άπαχες πρωτεΐνες αντί για ζαχαρούχα τρόφιμα, αλάτι, και τα ανθυγιεινά λιπαρά είναι η καλύτερη δίαιτα, είτε λέγεται Dash είτε λέγεται Μεσογειακή διατροφή. 

 

Χαρά Μαλιώτη, MNutr, R.D., MSc

Tel: 22256006

www.projecthealth.com.cy

 

References: 

The US News & World Report. Best Diets Overall. Available at: https://www.usnews.com/ [Accessed on 18/01/18].

instagram @lime_and_life

Camera, a save button for the minds eye #camera #photography #eyes #soul #bliss #retro #vintage #retrosoul #pic #strikeapose #moments #remember #memory #LimeLife #cyprus Peace, Love and #icecream #sweet #sugar #meltme #foodforsoul #instataste #chocolate #choco #chocoholic #foodgasm #LimeLife #cyprus Be a sinner and sin strongly #sin #sinner #sweet #sweetdream the best #cheesecake ever #lemoncurd #lemoncheesecake #sugar #sweettooth #foodporn #foodies #foodinstagram #instataste #amsterdam #placetobe by @cheesycakesofficial #limelife #scared to #jump❓  No way❗️#limelife #cyprus #quotes Kindness is a language which the deaf can hear and the blind can see #quotes #quoteoftheday #kindness #love #bliss #openyourheart #limelife #cyprus