Παγωτό ή Gelato; Και αν νομίζετε ότι είναι το ίδιο, κάνετε λάθος!
Aug 21, 2018Τι κι αν διανύουμε τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού, η κατανάλωση παγωτού συνεχίζεται ακάθεκτη.
Παγωτό - regular, gelato, σορμπέ, frozen yoghurt!
Τι τα κάνει όμως να διαφέρουν τόσο μεταξύ τους; Η διαφορετική υφή, η γλυκύτητα, η πυκνότητα και τα συστατικά τους... είναι μερικές από τις κυριότερες διαφορές τους.
Το παγωτό στο μικροσκόπιο: Τα συστατικά των διαφόρων τύπων παγωτού ποικίλουν και μπορεί να περιλαμβάνουν κρέμα γάλακτος, γάλα, αυγά, φρούτα, ζάχαρη, γλυκαντικά, σταθεροποιητές, γαλακτωματοποιητές, ορό γάλακτος, λακτόζη, καζεΐνη, ξηρούς καρπούς, σοκολάτα κ.α.
Η πλειοψηφία των παγωτών του εμπορίου περιέχουν γαλακτωματοποιητές και σταθεροποιητές για να παρατείνεται η διάρκεια ζωής τους.
Στο σημερινό μας άρθρο αναλύουμε μερικές από τις βασικότερες διαφορές μεταξύ του κανονικού παγωτού και του gelato που πιθανόν να μην γνώριζες.
Παγωτό:
- Περιέχει το λιγότερο 10% λίπος γάλακτος – ενώ μερικές φορές μπορεί να φτάσει και το 19%.
- Περιέχει περίπου 12 – 16% γλυκαντικά.
- Μεταξύ 9 – 12% των προϊόντων παγωτού περιέχουν καζεΐνη, ορό γάλακτος και υδατάνθρακες.
- 1 Scoop περίπου 90γρ παγωτό βανίλια περιέχει περίπου 7γρ. λίπος, 14γρ σάκχαρα και 125 θερμίδες.
Gelato:
- Χρησιμοποιείται περισσότερο γάλα και λιγότερη κρέμα σε σχέση με το απλό παγωτό.
- Περιέχει περίπου 3 – 8% λίπος.
- Συνήθως δεν περιέχει κρόκους αυγών.
- 1 Scoop περίπου 100γρ gelato (vanilla), έχει περίπου 90 θερμίδες, 3γρ. λίπος και 10γρ σάκχαρα.
- Έχει λιγότερο αέρα και αυτό σημαίνει πως έχει μικρότερο προσδόκιμο ζωής.
Στην ερώτηση εάν το gelato είναι πιο υγιεινό θα έλεγα ότι είναι πιο ποιοτικό.
Αναφέρω τη λέξη ποιοτικό γιατί οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούμε τη λέξη "υγιεινό" για να προσδιορίσουμε το θερμιδικό φορτίο (δηλαδή τις θερμίδες).
Θερμιδικά το κανονικό παγωτό περιέχει περίπου 35 θερμίδες περισσότερες (ανά 100γρ) παρ΄ όλα αυτά είναι πλουσιότερο σε λίπος και σε σάκχαρα.
Η διαφορά μεταξύ του gelato και του κανονικού παγωτού έγκειται στις πρώτες ύλες… θεωρητικά στο πρώτο χρησιμοποιούνται καλύτερες. Επίσης το γεγονός ότι διατηρείται λιγότερο χρονικό διάστημα, αυξάνει τις πιθανότητες να το βρίσκει ο καταναλωτής πιο φρέσκο σε σχέση με το παγωτό εμπορίου.
Άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά και πάντα να προχωράνε σε μία δεύτερη ανάγνωση της διατροφικής ετικέτας.
Για αυτά, η καλύτερη επιλογή είναι το παγωτό sorbet το οποίο αποτελείται κυρίως από φρούτα και ζάχαρη και δεν περιέχει λακτόζη (αφού δεν χρησιμοποιείται γάλα ή κρέμα γάλακτος).
Βέβαια χρησιμοποιείται μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, επομένως η κατανάλωση του θέλει μέτρο.
Tip Διαιτολόγου: Εάν το παγωτό καταναλώνεται μέσα στα πλαίσια μια ισορροπημένης διατροφής και όχι περισσότερο από 1-2 φορές την εβδομάδα τότε απόλαυσε το, αλλά πρόσεχε την ποσότητα (όχι περισσότερο από 1 - 2 scoops)!
Εάν είσαι λάτρης και δεν μπορείς να αντισταθείς σε αυτόν τον καλοκαιρινό πειρασμό, τότε καλό θα ήταν να επιλέγεις παγωτό χαμηλό σε λιπαρά ή παγωτό με stevia.
Χρυστάλλα Κατελάρη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
CHANGE EAT – Clinical Dietitians & Associates