Παιδί με περισσότερα κιλά, γονιός με λάθος τακτική

By Evelina Kyrasta Apr 08, 2018
Thumbnail

Το παιδί σου έχει μερικά παραπάνω κιλά και ανησυχείς για το πως θα δράσεις και αν πρέπει να δράσεις αποτελεσματικά;

Το διατροφικό “πρόσωπο” σε ένα  παιδί κρίνεται από την διατροφική εκπαίδευση που υπάρχει στο σπίτι. Οι γονείς είναι το πρότυπο των παιδιών τους γι’ αυτό εάν η διατροφική εικόνα που βγάζει το παιδί σου προς τα έξω δεν είναι εκείνη που απαιτείς, τότε  φέρεις  μερίδιο ευθύνης.

Δεν σε κατηγορεί κανείς, οι γρήγοροι ρυθμοί, το στρες και η ένταση της δουλειάς σε κάνουν να επιστρέφεις στο σπίτι ερείπιο και με αυτό τον τρόπο τις περισσότερες φορές το φαγητό που τελικά καταλήγει στο στομάχι σου είναι από ταχυφαγεία. Ωστόσο, αυτή η διατροφική συμπεριφορά μεταφέρεται στο παιδί σου. Το ένα φέρνει τ’ άλλο και το αποτέλεσμα είναι η υιοθέτηση λανθασμένων διατροφικών συμπεριφορών με περιττό βάρος στο παιδί (αν όχι και στην υπόλοιπη οικογένεια).    

 

“Είμαι αγχωμένη για το παιδί μου, δεν ξέρω τι να κάνω. Να επισκεφτώ ένα Διαιτολόγο;”

Με τη σκέψη αυτή αρχίζουν τα προβλήματα… Αρχίζεις σαν γονέας τις απαγορεύσεις, τις στερήσεις, τις κριτικές και μαζί με αυτά τις φωνές. Το παιδί αντιδρά, τρώει κρυφά και πολλές φορές πετάει στα σκουπίδια το υγιεινό φαγητό που του έφτιαξες για το σχολείο.

Ας πάρουμε τα πράγματα απ’ την αρχή…

-    Κανένα παιδί δεν μπορεί να μπει στη διαδικασία στέρησης και δίαιτας. 

Συμβουλή: Αν αναλογιστούμε πως εμείς ως ενήλικες τις περισσότερες φορές δυσκολευόμαστε να ακολουθήσουμε ένα πλάνο διατροφής, πόσο δύσκολο είναι μάλλον για ένα παιδί. Γι’ αυτό μην φοβερίζεις το παιδί σου ότι θα ξεκινήσει δίαιτα (!) αν τ’ αυτού συζήτησε μαζί του πως θα πρέπει ΟΛΗ η οικογένεια να τρέφεται υγιεινά. Επίσης, παρότρυνε το παιδί σου για κάποια δραστηριότητα ή άθλημα που του αρέσει. Ο συνδυασμός της υγιεινής διατροφής και του αθλητισμού, δημιουργεί ένα σωστό πνεύμα και ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής. 

-    Αρχικά, σκέψου τα λάθη που κάνεις και φέρουν αυτές τις επιπτώσεις στο παιδί σου. Αφού τα βρεις  θα πρέπει να τα διορθώσεις.

Συμβουλή: Επισκέψου έναν καταρτισμένο Διαιτολόγο/κλινικό Διαιτολόγο και συζήτησε μαζί του τις διατροφικές συνήθειες της οικογένειας σου, τον τρόπο που τρέφεσαι εσύ ο ίδιος καθώς και το παιδί σου. Ένα ημερολόγιο καταγραφής της διατροφής σας θα σε βοηθήσει να βρεις τα λάθη ή τις παραλείψεις σου, γι’ αυτό πάρε χαρτί και μολύβι και γράψε από 3 έως 7 ημέρες τα φαγητά που καταναλώνετε. Έπειτα, με την καθοδήγηση του διαιτολόγου σου κάνε τις ανάλογες αλλαγές στη διατροφή σας. 

-    Η επίσκεψη στο Διαιτολόγο…

Συμβουλή: Η επίσκεψη στο Διαιτολόγο θα γίνει πάντα μετά από συμφωνία με το παιδί σου. O Διαιτολόγος δεν είναι αστυνομικός ο οποίος θυμώνει και απαγορεύει, αλλά συμβουλεύει και εκπαιδεύει. 

-    “Πόσα κιλά πρέπει να χάσει το παιδί μου.”

 

Συμβουλή: Να θυμάσαι ότι ο ρυθμός απώλειας βάρους σ’ ένα παιδί διαφέρει από το ρυθμό απώλειας ενός ενήλικα. Μην ξεχνάς ότι το παιδί σου αναπτύσσεται και έχει περισσότερες ανάγκες από εσένα. Η απώλεια βάρους θα καθοριστεί από τον Διαιτολόγο πάντοτε με βάση του ιατρικού και διατροφικού ιστορικού του παιδιού σου.

ΠΡΟΣΟΧΗ… Αρχικά, ο πρωταρχικός σου στόχος πρέπει να είναι η υιοθέτηση μιας υγιεινής - ισορροπημένης διατροφής και η άσκηση για όλη την οικογένεια και όχι αυτό καθεαυτό το βάρος.

 

Tip Διαιτολόγου: Μην ενθαρρύνεις το παιδί σου να αδειάζει το πιάτο του, καλύτερα να αποφασίσει μόνο του πόσο θέλει και μην το επιβραβεύεις με γλυκά. Απέφυγε να αγοράζεις αναψυκτικά και ροφήματα με ζάχαρη γιατί απλά…“θέλει και του αρέσουν”. Μάθε το παιδί σου πως το γλυκό είναι κάτι που ΔΕΝ απαγορεύεται αλλά πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο!

 

Χρυστάλλα Κατελάρη

 

Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, MSc

CHANGE EAT – Clinical Dietitians & Associates

Τηλ.: 77 77 77 51

www.changeeat.com.cy

On Instagram @kyrastev