«Ίδρωσε για να αποβάλλεις τις τοξίνες»: Μύθος ή αλήθεια;

By Evelina Kyrasta Jun 20, 2018
Thumbnail

Ουκ ολίγες φορές έχουμε ακούσει πως με τον ιδρώτα βοηθάμε τον οργανισμό μας να αποβάλλει τις επικίνδυνες τοξίνες -δηλαδή τα άχρηστα προϊόντα του μεταβολισμού- των οποίων η συγκέντρωση μόνο αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να έχει. 

Ακόμα και κατά τη διάρκεια της γυμναστικής, πολλοί λάτρεις της άθλησης επιδιώκουν την αποβολή αυξημένης ποσότητας ιδρώτα προκειμένου να αποβληθούν ακόμα περισσότερες τοξίνες και άμεσα να επιτευχθεί η επιθυμητή απώλεια βάρους.

Τι πραγματικά ισχύει όμως; Είναι μύθος ή αλήθεια πως μέσω του ιδρώτα και με τη βοήθεια των απεκκριτικών οργάνων αποβάλλονται οι τοξίνες αυτές; 

Σύμφωνα με τους ειδικούς -δυστυχώς- κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Το 99% του ιδρώτα αποτελείται από νερό, ενώ το υπόλοιπο 1% δεν είναι τίποτα περισσότερο από απειροελάχιστες ποσότητες ιχνοστοιχείων και μετάλλων όπως είναι ο μόλυβδος, ο σίδηρος, ο χαλκός, το κάλιο, το νάτριο, το ασβέστιο, το χρώμιο και πολλά άλλα.

Ουσίες δηλαδή που δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως «τοξίνες» μα ως πολύτιμα για τον οργανισμό μας στοιχεία τα οποία αποβάλλονται κατά αυτόν τον τρόπο ώστε να διατηρηθεί η θερμική ισορροπία του κορμιού μας. 

Πώς αποβάλλονται οι τοξίνες; 

Όπως οι ειδικοί αναλύουν, η διαδικασία της αποτοξίνωσης λαμβάνει χώρα στο ήπαρ και τους νεφρούς με τις τοξίνες πράγματι να αποβάλλονται αλλά όχι μέσω του ιδρώτα, αλλά των ούρων και των κοπράνων. 

Συνεπώς είναι μεγάλο λάθος να καταπονούμε και να αφυδατώνουμε τον οργανισμό μας στην προσπάθειά μας να «ξεφορτωθούμε» τις τοξίνες και εν συνεχεία να επιταχύνουμε τη διαδικασία απώλειας κιλών.

Μήπως να το ξανασκεφτούμε λοιπόν; 

On Instagram @kyrastev