Μέχρι πόσες ώρες επιτρέπεται να γυμνάζεσαι την ημέρα για να αποφύγεις σοβαρό τραυματισμό οργάνων;

By Evelina Kyrasta Jun 15, 2019
Thumbnail

Ο υπερβολικός ζήλος στην άσκηση αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την υγεία μας σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο HealthDay News.

Οι personal trainers κρούουν συχνά το καμπανάκι του κινδύνου σε περιπτώσεις ανθρώπων που τείνουν να εξουθενώνουν τους μύες τους με εξαντλητικές προπονήσεις.

Ο κίνδυνος, όμως, δεν περιορίζεται μόνο στους μύες. Ακόμα και οι γιατροί έρχονται να συμφωνήσουν πως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όταν… του δίνουμε και καταλαβαίνει στην προσπάθειά μας να κάψουμε θερμίδες και να γραμμώσουμε το κορμί μας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών, όταν η άσκηση ξεπερνά τις δύο ώρες, ερχόμαστε αντιμέτωπες με τον κίνδυνο τραυματισμού του εντέρου με τις συνέπειες στην λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος να είναι ολέθριες.

Το γαστρεντερικό σύστημα στο σύνολό του θεωρείται από τα πλέον ευπαθή του ανθρώπινου οργανισμού γι’ αυτό και κρίνεται απαραίτητο να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικές. Έχοντας συμπληρώσει δύο ώρες άσκησης, συγκεκριμένη περιοχή ξεκινά να παρουσιάζει σημάδια έντονης κόπωσης, κυρίως λόγω της έντασης της προπόνησής μας.

Αντιθέτως, όταν υπάρχει ένα όριο, το πεπτικό μας σύστημα μόνο να ωφεληθεί μπορεί καθώς μειώνουμε σημαντικά τον κίνδυνο της παχυσαρκίας. Ιδανικά, πάντως, οι γυμναστές συστήνουν θα ασκούμαστε τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα «σπάζοντας» τις προπονήσεις μας σε μέρα παρά μέρα προκειμένου οι μύες μας να προλαβαίνουν να ξεκουράζονται. Ειδικά αν αγαπάμε τι προπονήσεις με βάρη.

Από την άλλη, στο αερόβιο οι γυμναστές είναι πιο ελαστικοί, θεωρώντας λίγο τρέξιμο την ημέρα δεν κάνει κακό.

Δώσε έμφαση στο «λίγο» όμως. Να λοιπόν που και η γυμναστική θέλει μέτρο.

On Instagram @kyrastev