Αυτό είναι το συναίσθημα που διαρκεί 240 φορές παραπάνω από όλα τα υπόλοιπα

Πέμπτη, Ιανουάριος 4, 2018 - 11:30

Δεν έχουν όλα τα συναισθήματα την ίδια ένταση ούτε την ίδια διάρκεια, έχουν τονίσει οι επιστήμονες στο παρελθόν, με σύγχρονες έρευνες να προσπαθούν να καταλήξουν στον μέσο όρο διάρκειας του καθενός από αυτά. 

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ ποιο είναι το συναίσθημα που θεωρείται πως διαρκεί περισσότερο; Είναι η χαρά, η αγωνία, η θλίψη ή μήπως ο ενθουσιασμός; Η ντροπή, το άγχος ή ο φόβος; Περνάμε περισσότερο διάστημα στη ζωή μας όντας λυπημένοι ή χαρούμενοι; Η επιστήμη έχει την απάντηση!

Βάσει όσων ανακάλυψαν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Leuven στο Βέλγιο, υπάρχει ένα και μοναδικό συναίσθημα του οποίου η διάρκεια ξεπερνά κατά 240 φορές αυτή όλων των υπολοίπων. Και για κακή μας τύχη, το συναίσθημα αυτό είναι… η στεναχώρια. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης που δόθηκαν στη δημοσιότητα, η μεγάλη στεναχώρια διαρκεί κατά μέσο όρο 120 ώρες, την ώρα που η χαρά διαρκεί μόλις 35! 30 λεπτά διαρκούν τα αισθήματα ντροπής και αηδίας, ενώ 42 αυτά του φόβου. Και τα δυσάρεστα δεν σταματούν εδώ, αφού δεύτερο σε διάρκεια μετά την στεναχώρια έρχεται το συναίσθημα μίσους με 60 ώρες ζωής. Το άγχος, η απογοήτευση και η ικανοποίηση, από την άλλη, «ξεπερνιούνται» σε 24 ώρες.

Αυτό που διαρκεί λιγότερο, πάντως, είναι ο εκνευρισμός με μέση διάρκεια ζωής τις 1,3 ώρες. Στο ίδιο ακριβώς ποσοστό βρίσκεται και το αίσθημα της συμπόνιας.

Για να επιστρέψουμε, όμως, στο αίσθημα της στεναχώριας, οι ερευνητές υποστηρίζουν πως ο λόγος που η διάρκειά του είναι τόσο μεγάλη είναι το γεγονός πως συνήθως συνδέεται με γεγονότα που βάζουν τη ζωή μας σε μια νέα πραγματικότητα. Τέτοια γεγονότα είναι μια αρρώστια, ένας θάνατος ή ένα διαζύγιο, τα οποία δυσκολευόμαστε σαφώς περισσότερο να διαχειριστούμε.

Και κάποιος έτσι επιβεβαιώνεται το γνωμικό που θέλει τον χρόνο να είναι ο καλύτερος γιατρός.

instagram @lime_and_life

Και #vitamine και #sea #summer2018 #instagood #picoftheday #instamoment #artsy #vsco #cyprus #limelife Μία ημέρα στα Λεύκαρα... cause life is about moments #trip #travel #instatravel #instamoments #instagood #bliss #instafashion #fashion #dress #streetstyle #lefkara #cyprus #limelife ❗️check 🔝bio❗️ Camera, a save button for the minds eye #camera #photography #eyes #soul #bliss #retro #vintage #retrosoul #pic #strikeapose #moments #remember #memory #LimeLife #cyprus Peace, Love and #icecream #sweet #sugar #meltme #foodforsoul #instataste #chocolate #choco #chocoholic #foodgasm #LimeLife #cyprus Be a sinner and sin strongly #sin #sinner #sweet #sweetdream the best #cheesecake ever #lemoncurd #lemoncheesecake #sugar #sweettooth #foodporn #foodies #foodinstagram #instataste #amsterdam #placetobe by @cheesycakesofficial #limelife