Γι’ αυτό οι παθολογικοί ψεύτες δεν μπορούν να σταματήσουν να λένε ψέματα

By Evelina Kyrasta Dec 05, 2017
Thumbnail

«Το ένα ψέμα φέρνει τ’ άλλο» έλεγαν οι παλιοί, με νέα επιστημονική έρευνα να έρχεται να επιβεβαιώσει όσο ακούμε τόσα χρόνια. 

Έχεις ποτέ αναρωτηθεί πώς ένας άνθρωπος καταφέρνει με τόση ευκολία να ξεστομίζει το ένα ψέμα μετά το άλλο χωρίς τον παραμικρό ενδοιασμό; Η επιστήμη έχει την απάντηση.

Σύμφωνα με μελέτη του τμήματος πειραματικής ψυχολογίας του University College London που έχει δημοσιευτεί στο «Nature Neuroscience», ο εγκέφαλος επηρεάζει άμεσα τη συναισθηματική μας κατάσταση κάθε φορά που λέμε ψέματα. Τι σημαίνει αυτό;

Ότι η δραστηριότητα σε ένα πολύ συγκεκριμένο μέρος του εγκεφάλου μας - την αμυγδαλή, στην οποία πραγματοποιούνται όλες οι συναισθηματικές διεργασίες- άλλαζε δραματικά.

Όπως αποδείχτηκε, το ψέμα προκαλεί έντονη συναισθηματική διέγερση (αμηχανία, φόβο, τύψεις) και ενεργοποιεί την αμυγδαλή, κάτι που, όμως, σταδιακά μειώνεται με το δεύτερο, το τρίτο και το τέταρτο ψέμα. Έτσι, όταν ένας άνθρωπος συνηθίζει στο ψέμα, η «συναισθηματική σύγκρουση» που λαμβάνει χώρα  στην αμυγδαλή εξασθενεί, με αποτέλεσμα ο άνθρωπος σιγά σιγά να κάνει το ψέμα δεύτερη φύση του χωρίς καν να θεωρεί πως κάνει κάτι κακό.

«Μέρος της συναισθηματικής διέγερσης που βλέπουμε όταν οι άνθρωποι ψεύδονται, προκύπτει από τη σύγκρουση ανάμεσα στο πώς οι άνθρωποι βλέπουν τους εαυτούς τους και τις πράξεις τους. Οπότε, ψεύδομαι για προσωπικό όφελος, αλλά ταυτόχρονα αυτή η πράξη δεν ταιριάζει με την εικόνα που θέλω να έχω για τον εαυτό μου, η οποία είναι αυτή ενός τίμιου ατόμου», εξηγεί επιστήμονας της μελέτης για το αρχικό στάδιο των ψεμάτων.

Αργότερα, αυτό αλλάζει και ο εγκέφαλός μας συνηθίζει στο ψέμα αντιμετωπίζοντας το σαν κάτι απόλυτα φυσιολογικό.

Με άλλα λόγια, ο ίδιος ο εγκέφαλός μας κάνει πιο εύκολη τη διαδικασία του να λέμε ψέματα όσο περισσότερο συνηθίζουμε σ’ αυτά…

 

On Instagram @kyrastev