Μήπως είσαι εξαρτημένη από το shopping therapy; 7 επιστημονικές ερωτήσεις σου δίνουν την απάντηση

Σάββατο, Δεκέμβριος 16, 2017 - 08:45

Έχεις σκεφτεί ποτέ πως η εμμονή σου με τα ψώνια μπορεί να αγγίζει τα όρια της εξάρτησης; Ότι η ωνιομανία πιθανότατα σου έχει χτυπήσει την πόρτα;

Ο όρος αυτός που εισήχθη για πρώτη φορά το 1915 από τον ψυχίατρο Emil Kraepelin για να περιγράψει το πρωτοεμφανιζόμενο τότε φαινόμενο της μαζικής καταναλωτικής υστερίας, σήμερα αποτελεί μία πραγματικότητα για μεγάλο ποσοστό των γυναικών.

Έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως το 33% των αγοραστών πληρώνουν για πράγματα  τα οποία στην πραγματικότητα δεν χρειάζονται απλά και μόνο για την απόλαυση που τους προσφέρει το να τα τοποθετούν στο καλάθι αγορών τους. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο πως τα ψώνια για πολλούς αποτελούν λύση στο πρόβλημα της άσχημης ψυχολογία τους. Ή τουλάχιστον, έτσι πιστεύουν.

Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησαν ψυχολόγοι του Πανεπιστημίου Bergen της Νορβηγίας, είναι δυνατό να εντοπιστούν τα σημάδια του υπερκαταναλωτισμού, θέτοντας απλά στο υπό εξέταση άτομο μερικές συγκεκριμένες ερωτήσεις.

Τολμάς να τις απαντήσεις ειλικρινά; 

  1. Νιώθεις άσχημα αν κάτι σε εμποδίσει να προβείτε σε μια αγορά;
  2. Ψωνίζεις σε βαθμό που επηρεάζεται αρνητικά η ψυχολογική σου κατάσταση;
  3. Σκέφτεσαι τα ψώνια ή τις αγορές γενικότερα συνέχεια μέσα στην ημέρα;
  4. Ψωνίζεις για να βελτιώσεις τη διάθεσή σου;
  5. Έχεις αμελήσει κάποια υποχρέωση (π.χ. επαγγελματικό ή άλλης φύσης ραντεβού) επειδή ξεχάστηκες στα ψώνια;
  6. Ψωνίζεις όλο και περισσότερο για να νιώσεις το ίδιο καλά;
  7. Προσπαθείς να ψωνίζεις λιγότερο αλλά δεν τα καταφέρνεις;

Τέσσερα «ναι» υποδεικνύουν πως η σχέση σου με τα ψώνια αγγίζει τα όρια της εξάρτησης. Πράγμα που σημαίνει πως υπάρχουν παράγοντες -όπως είναι η κακή ψυχολογία, το έντονο άγχος, ή μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή σου- που σε κάνουν να νιώθεις πως έχεις χάσει τον έλεγχο της κατάστασης.

Μήπως λοιπόν να ψάξεις για νέους τρόπους να καταπολεμήσεις το στρες και τα προβλήματα που σε απασχολούν; 

instagram @lime_and_life

Και #vitamine και #sea #summer2018 #instagood #picoftheday #instamoment #artsy #vsco #cyprus #limelife Μία ημέρα στα Λεύκαρα... cause life is about moments #trip #travel #instatravel #instamoments #instagood #bliss #instafashion #fashion #dress #streetstyle #lefkara #cyprus #limelife ❗️check 🔝bio❗️ Camera, a save button for the minds eye #camera #photography #eyes #soul #bliss #retro #vintage #retrosoul #pic #strikeapose #moments #remember #memory #LimeLife #cyprus Peace, Love and #icecream #sweet #sugar #meltme #foodforsoul #instataste #chocolate #choco #chocoholic #foodgasm #LimeLife #cyprus Be a sinner and sin strongly #sin #sinner #sweet #sweetdream the best #cheesecake ever #lemoncurd #lemoncheesecake #sugar #sweettooth #foodporn #foodies #foodinstagram #instataste #amsterdam #placetobe by @cheesycakesofficial #limelife