Πώς η ώρα που ξυπνάμε το πρωί επηρεάζει την ψυχική μας υγεία
Feb 26, 2019Πρωινό ξύπνημα: Κατά κοινή ομολογία μιλάμε για τον απόλυτο εφιάλτη κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες που το κρύο είναι ένας πολύ καλός λόγος για να μείνουμε κάτω από το ζεστό μας πάπλωμα μέχρι τις πρώτες μεσημεριανές ώρες.
Μια τακτική που αν τελικά ακολουθήσαμε, θα βρίσκαμε απέναντί μας τους επιστήμονες οι οποίοι υποστηρίζουν πως όσο νωρίτερα ξυπνάμε το πρωί τόσο καλύτερη ψυχική υγεία θα έχουμε.
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν Αμερικανοί επιστήμονες ύστερα από έρευνα που διεξήχθη στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και στην οποία συμμετείχαν 250.000 εθελοντές.
Βάσει ευρημάτων, οι άνθρωποι που ξυπνούν νωρίς το πρωί είναι πιο υγιείς αλλά και πιο ευτυχισμένοι σε σχέση με όσους δεν δηλώνουν πρωινοί τύποι, προτιμώντας να κοιμούνται και συνεπώς να ξυπνούν αργά.
Δυστυχώς, όμως, αποδεικνύεται πως δεν είναι τα πάντα θέμα επιλογής ή συνήθειας. Οι ειδικοί κάνουν λόγο για ένα συγκεκριμένο γενετικό συστατικό που παρατηρείται στους ανθρώπους που αγαπούν να σηκώνονται νωρίς το πρωί από το κρεβάτι τους.
Ένα συστατικό το οποίο είναι υπεύθυνο για τη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης χρόνιων ασθενειών και κατάθλιψης. Ένα επίσης ενδιαφέρον εύρημα είναι η σύνδεση του βιολογικού μας ρολογιού με… τη σχιζοφρένεια, η οποία είναι κατά 10% πιθανότερο να κάνει την εμφάνισή της σε ανθρώπους που λειτουργούν καλύτερα τη νύχτα.
Πέρα, πάντως, από την επιστημονική σκοπιά, το πρωινό ξύπνημα έχει συνδεθεί με τους πιο παραγωγικούς ανθρώπους, οποίοι δεν επιθυμούν λεπτό της ημέρας να μείνει ανεκμετάλλευτο.
Το να ξυπνάμε πρωί μας δίνει τη δυνατότητα να οργανώσουμε όλη την υπόλοιπη ημέρα μας, να φάμε ένα καλό πρωινό (και όχι απευθείας μεσημεριανό!) ενεργοποιώντας έτσι τον μεταβολισμό μας από νωρίς και να κοιμηθούμε μια φυσιολογική ώρα το βράδυ, αποφεύγοντας το ξενύχτι που αποδεδειγμένα κάνει κακό και στη σωματική και στην ψυχική μας υγεία.