Καθιστική ζωή: Χειρότερη από το κάπνισμα και την παχυσαρκία αν δεν πάρουμε τα μέτρα μας

Δευτέρα, Δεκέμβριος 18, 2017 - 09:45

Ολοένα και περισσότεροι αναλαμβάνουν δουλειές στις οποίες η χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή κρίνεται απαραίτητη. Πράγμα που σημαίνει πως η καθιστική ζωή είναι αναγκαίο κακό για τους περισσότερους από εμάς. 

Πόσο, όμως, θα πρέπει να ανησυχούμε για την υγεία μας όταν παρατηρούμε πως την περισσότερη ώρα της δουλειάς μας βρισκόμαστε σχεδόν καθηλωμένοι σε μία καρέκλα; Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πολύ. 

Κι αυτό διότι η καθιστική ζωή έχει συνδεθεί με μια σειρά προβλημάτων υγείας, τα οποία πιθανότατα θα μας ταλαιπωρήσουν για πολλά πολλά χρόνια, κυρίως μεγαλώνοντας. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. 

Ποια είναι τα πρώτα σημάδια πως η καθιστική ζωή έχει αρχίσει να επηρεάζει το σώμα σου;  

Το πρώτο πράγμα που παρατηρούμε μετά από πολλές ώρες ακινησίας είναι η «απενεργοποίηση» των μυών των ποδιών μας. Αυτό συμβαίνει διότι η κυκλοφορία του αίματος μειώνεται δραματικά, με το αίμα να «λιμνάζει» σε πολύ συγκεκριμένες περιοχές όπως είναι τα πόδια, η μέση και ο αυχένας (ναι, οι πονοκέφαλοί σου και οι πόνοι στα πόδια και τη μέση μόνο τυχαία δεν είναι…).

Κάπως έτσι, η κατανάλωση ενέργειας από τον οργανισμό μας μειώνεται δραματικά και ο μεταβολισμός μας επιβραδύνεται με αποτέλεσμα καθημερινά να καίμε ολοένα λιγότερες θερμίδες. Και αυτό είναι ίσως το λιγότερο.

Η εμφάνιση μυοσκελετικών προβλημάτων είναι ένα από τα σοβαρότερα αποτελέσματα της μακροχρόνιας καθιστικής ζωής. Και η λίστα με τους κινδύνους δεν έχει τέλος. Η ατροφία μυών, η αύξηση βάρους, η δυσλειτουργία του πεπτικού συστήματος, οι κιρσοί, τα καρδιαγγειακά προβλήματα και ο διαβήτης, είμαι μόλις μερικά από τα σοβαρά προβλήματα που σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι άνθρωποι που δεν κινούνται όσο θα έπρεπε. 

Τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό; 

Αν ανήκεις κι εσύ στην κατηγορία των ανθρώπων που εργάζονται πολλές ώρες καθιστοί, ήρθε η ώρα να μάθεις πώς μπορείς να «αντισταθμίσεις» τις ώρες αυτές προκειμένου να αποφύγεις τα προβλήματα.

Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να σηκώνεσαι από την καρέκλα σου και να περπατάς στο γραφείο όποτε αυτό είναι δυνατό και να εντάξεις την άσκηση –έστω και της μισής ώρας- στη ζωή σου. Κάτι που μπορείς να πετύχεις ακόμα και αντικαθιστώντας το αυτοκίνητο με το ποδήλατο ή το περπάτημα για να φτάσεις στη δουλειά σου. 

Πίστεψε μας, αξίζει τον κόπο! 

instagram @lime_and_life

Be a sinner and sin strongly #sin #sinner #sweet #sweetdream the best #cheesecake ever #lemoncurd #lemoncheesecake #sugar #sweettooth #foodporn #foodies #foodinstagram #instataste #amsterdam #placetobe by @cheesycakesofficial #limelife #scared to #jump❓  No way❗️#limelife #cyprus #quotes Kindness is a language which the deaf can hear and the blind can see #quotes #quoteoftheday #kindness #love #bliss #openyourheart #limelife #cyprus Χριστός Ανέστη! #easter #eastereggs #love #familytime #cyprus #limelife Life is like a cup of tea, it's all in how you make it #cup #tea #tealover #herbs #instadrink #instatea #bliss #elixir #life #teaaddict #cyprus #limelife