Τι μας δείχνει το χρώμα στα ούρα

Τετάρτη, Νοέμβριος 15, 2017 - 09:30

Θα σου φανεί παράξενο αλλά είναι γεγονός! Τα ούρα μας μπορούν να μας “πουν” πολλά για την υγεία μας. Αποτελούνται κυρίως από νερό και διάφορες ανόργανες και οργανικές ενώσεις. Κάθε αλλαγή που μπορεί να προκύψει στο χρώμα, στην πυκνότητα ή στην οσμή τους μπορεί να αποτελέσει ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά στη λειτουργία του οργανισμού μας. 

 

Καθημερινά μέσω των ούρων αποβάλλουμε εκατοντάδες άχρηστες ουσίες, οι οποίες είναι αποτέλεσμα των όσων έχουμε καταναλώσει μέσα στην ημέρα (τροφίμων και ποτών), και το σώμα μας δεν χρειάζεται. Τα ούρα μπορούν να μας προειδοποιήσουν για ορισμένα προβλήματα υγείας ή για κάτι που δεν λειτουργεί όπως πρέπει στον οργανισμό μας. 

 

Δυστυχώς, πολλοί από εμάς (αν όχι όλοι) δεν γνωρίζουμε τι μπορούν να μας πουν τα ούρα για την υγεία μας με αποτέλεσμα να αγνοούμε τις αλλαγές (που μερικές φορές είναι εμφανείς και ενοχλητικές π.χ. δυσάρεστη οσμή) που ίσως φανερώνουν πιθανές ασθένειες. Είναι απαραίτητο ο καθένας να γνωρίζει τι μπορεί να συμβαίνει στο σώμα του και να επισημαίνει τα προειδοποιητικά σημάδια προσέχοντας μόνο τις πιθανές αλλαγές στα ούρα του. Παρακάτω, θέλουμε να σας παρουσιάσουμε μερικούς τύπους ούρων που ίσως φανερώνουν κάτι για την κατάσταση της υγείας σας.

 

1.  Ούρα με ανοιχτό κίτρινο χρώμα

 

Συγχαρητήρια! τα ούρα με ανοιχτό κίτρινο χρώμα (σχεδόν διάφανο) δείχνουν ένα υγιή άνθρωπο. Το χρώμα αυτό οφείλεται σε μια χρωστική που ονομάζεται ουροβιλίνη. Φυσιολογικά, τα ούρα περιέχουν αυτή την ουσία, η οποία διαλύεται στο νερό και δίνει αυτό το σχεδόν διάφανο κίτρινο χρώμα. Επίσης, το χρώμα αυτό δείχνει ότι είσαι επαρκώς ενυδατωμένη. Αντίθετα, αν τα ούρα έχουν σκούρο ή έντονο κίτρινο χρώμα, αυτό σημαίνει ότι είσαι αφυδατωμένη. Από την άλλη πλευρά, αν τα ούρα σου έχουν υπερβολικά ανοιχτό χρώμα και αισθάνεσαι την ανάγκη να ουρείς συχνά, αυτό μπορεί να έχει 2 σημασίες. Η φυσιολογική μη ανησυχητική αιτιολογία είναι ότι

πιθανό να σηματοδοτεί ότι το σώμα είναι υπερενυδατωμένο, κάτι που συμβαίνει σε περίπτωση υπερβολικής κατανάλωσης νερού, ενώ η ανησυχητική αιτιολογία είναι σε περίπτωση που δεν έχεις καταναλώσει μεγάλη ποσότητα υγρών και αυτό ίσως φανερώνει την παρουσία σακχαρώδη διαβήτη.

 

2.  Θολά ούρα

 

Όταν τα ούρα είναι θολά φανερώνουν την περιεκτικότητα τους σε φωσφορικά άλατα, τα οποία πιθανόν να είναι υποπροϊόντα λίθων στα νεφρά. Αν αυτή η θολούρα συνεχίσει για μέρες τότε γίνεται σαφές η ύπαρξη ουρολοίμωξης και συνιστάται η επίσκεψη στον ιατρό για άμεση αντιμετώπιση.  Συνήθως, τα θολά ούρα συνοδεύονται με την επιθυμία συχνής ούρησης και έντονης μυρωδιάς.

Στους άνδρες, τα θολά ούρα συνήθως ευθύνονται στην παρουσία (υπολειμμάτων) σπέρματος στην ουροφόρο οδό.

 

 

3.  Ούρα με γαλάζια απόχρωση

 

Τα γαλάζια - μπλε ούρα μπορεί να οφείλονται σε τρόφιμα που έχεις καταναλώσεις με μπλε χρώματα (μπλέ χρωστικές ουσίες) που ίσως περιέχουν κάποιες καραμέλες και άλλα γλυκά. Το χρώμα αυτό επίσης υποδηλώνει τη χρήση μπλέ μεθυλενίου, το οποίο χρησιμοποιείται σε φάρμακα.

 

4.  Ούρα με πράσινη απόχρωση

 

Τα πράσινα ούρα επίσης μπορεί να οφείλονται σε τρόφιμα που έχεις καταναλώσει ακόμα και με φυσικές χρωστικές (π.χ. σπαράγγια) ή ακόμα σε περιπτώσεις αυξημένης κατανάλωσης πράσινου τσαγιού. Επίσης, μπορεί να είναι αποτέλεσμα βακτηρίων που μεταφέρονται στην ουροφόρο οδό όταν γίνεται λανθασμένη χρήση του χαρτιού υγείας (με κίνηση από τα μπροστά προς τα πίσω). Σε ορισμένα φάρμακα (π.χ. για τη νόσο Parkinson) και σε περιπτώσεις καρκίνου του ήπατος μπορεί να παραχθούν πράσινα ούρα. 

 

5.  Ούρα με πορτοκαλί χρώμα

 

Τα πορτοκαλί ούρα μπορεί να οφείλονται σε μειωμένη κατανάλωση υγρών και να είναι ένδειξη για αφυδάτωση. Επίσης, παράγoνται σε περιπτώσεις κατανάλωσης πολλών τροφών με β-καροτένιο όπως είναι τα καρότα, τα παντζάρια κ.α. Ωστόσο, μπορεί να προκύπτουν και από ορισμένα φάρμακα. Σε περιπτώσεις, σκούρων πορτοκαλί - σχεδόν καφέ ούρων πιθανολογείται η ύπαρξη χολής. Σε τέτοια περίπτωση, θα ήταν καλό να επισκεφτείς ένα γιατρό.  

 

6.  Ούρα με καφέ χρώμα

 

Τα ούρα με καφέ χρώμα μπορεί να προκύψουν από κατανάλωση τροφίμων όπως τα φασόλια, λόγω της περιεκτικότητας τους σε ντοπαμίνη. Επίσης, μπορεί να τα προκαλέσει η λήψη ορισμένων φαρμάκων, όπως φάρμακα για τη νόσο του Parkinson ή καθαρτικά με Senna. Σε ακραίες περιπτώσεις, τα ούρα με καφέ χρώμα μπορεί να υποδεικνύουν κάποιο πρόβλημα με το ήπαρ ή χρόνια αφυδάτωση.

 

7.  Ούρα με ροζ ή κόκκινο χρώμα

 

Τα ροζ ή κόκκινα ούρα μπορεί να προκύψουν από την κατανάλωση φυτικών τροφών όπως παντζάρι και cranberry, εξαιτίας των (έντονων) φυσικών χρωστικών τους. Ωστόσο, το χρώμα αυτό, μπορεί να οφείλεται στην κατανάλωση ορισμένων φαρμάκων, ή σε αιμορραγία του ουροποιητικού συστήματος με αποτέλεσμα τα ούρα να περιέχουν αίμα, ή σε έντονη και σκληρή άσκηση και τέλος σε κάποια λοίμωξη. Σε ακραίες περιπτώσεις, τα ροζ ή κόκκινα ούρα μπορεί να δείχνουν καρκίνο στα νεφρά, στον προστάτη ή πέτρες στην ουροδόχο κύστη. Σε φυσιολογικές καταστάσεις τα ούρα θα επιστρέψουν στο κανονικό τους χρώμα μέσα σε 24 ώρες. Αν δεν επιστρέψουν συνιστάται επίσκεψη στον γιατρό.   

 

8.  Ούρα με αφρό

 

Συνήθως τα ούρα με αφρό δεν έχουν κάποια αλλαγή χρώματος αλλά όταν υπάρξει μπορεί να έχει σκούρα απόχρωση. Ο αφρός στα ούρα υποδηλώνει την ύπαρξη υπερβολικής ποσότητας πρωτεϊνών στο σώμα και την αποβολή τους μέσω των ούρων.

 

9.  Ούρα με έντονη μυρωδιά

 

Έχεις δίκαιο, όλα τα ούρα μυρίζουν κάπως, αλλά όλοι μπορούμε να αναγνωρίζουμε την διαφορά που υπάρχει στη μυρωδιά των φυσιολογικών ούρων και των ούρων που μυρίζουν υπερβολικά έντονα. Η δυσάρεστη οσμή τους μπορεί φυσιολογικά να προέρχεται από τρόφιμα ή ροφήματα που έχεις καταναλώσει με έντονη και δυνατή μυρωδιά αλλά αν δεν ισχύει κάτι τέτοιο τότε είναι καλύτερα να συμβουλευτείς τον προσωπικό σου γιατρό. 

Tip Διαιτολόγου: Ποτέ μην αγνοείς τα σημάδια που σου στέλνει το σώμα σου. Δεν είναι απαραίτητο πως μια (οποιαδήποτε) αλλαγή είναι πάντα ανησυχητική. Όταν η αλλαγή αυτή επιμένει και διαρκεί περισσότερο από μερικές μέρες τότε επικοινώνησε μ’ ένα γιατρό.

Αντιγόνη Ανδρέου

Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, RD
CHANGE EAT - Clinical Dietitians & Associates

Τηλ.: 77 77 77 51

www.changeeat.com.cy

 

instagram @lime_and_life

Be a sinner and sin strongly #sin #sinner #sweet #sweetdream the best #cheesecake ever #lemoncurd #lemoncheesecake #sugar #sweettooth #foodporn #foodies #foodinstagram #instataste #amsterdam #placetobe by @cheesycakesofficial #limelife #scared to #jump❓  No way❗️#limelife #cyprus #quotes Kindness is a language which the deaf can hear and the blind can see #quotes #quoteoftheday #kindness #love #bliss #openyourheart #limelife #cyprus Χριστός Ανέστη! #easter #eastereggs #love #familytime #cyprus #limelife Life is like a cup of tea, it's all in how you make it #cup #tea #tealover #herbs #instadrink #instatea #bliss #elixir #life #teaaddict #cyprus #limelife