Συμβουλές για ομαλή προσαρμογή στον παιδικό σταθμό
Sep 17, 2017Η μετάβαση από το σπίτι στον παιδικό σταθμό, αποτελεί μια πολύ σημαντική αλλαγή στη ζωή του παιδιού, η οποία συνήθως χαρακτηρίζεται από έντονα συναισθήματα, τόσο από την πλευρά του παιδιού όσο και των γονιών. Πως μπορούμε λοιπόν, να προετοιμάσουμε σωστά τα μικρά παιδιά για αυτό το νέο τους ξεκίνημα και να επιτύχουμε μια ομαλή προσαρμογή;
Πως να προετοιμάσετε το παιδί:
Αρχικά, μιλήστε στο παιδί, για την από κοινού απόφαση που πήρατε σαν ζευγάρι, να ξεκινήσει παιδικό σταθμό και τους λόγους που σας έκαναν να πάρετε αυτή την απόφαση (για παράδειγμα, επειδή πρέπει να επιστρέψετε στη δουλειά ή επειδή είναι κατά τη γνώμη σας η σωστή ηλικία). Περιγράψτε στο παιδί, και με την βοήθεια ενός σχετικού βιβλίου, όλα τα ωραία και ενδιαφέροντα πράγματα που θα ανακαλύψει στον παιδικό σταθμό. Μιλήστε του για το παιχνίδι με τα άλλα παιδιά, τους χορούς και τα τραγούδια που θα μάθει, το διάλειμμα κλπ. Εξηγήστε του, που θα βρίσκεστε εσείς όση ώρα εκείνο θα είναι στο σχολείο και ότι πάντοτε θα επιστρέφετε για να το πάρετε σπίτι. Είναι πολύ σημαντικό, να μιλήσετε και για την δασκάλα του και να την παρουσιάσετε ως ένα πρόσωπο το οποίο θα φροντίζει και θα βοηθάει το παιδί, όσο εσείς δεν θα είστε μαζί του. Αν δείξετε εσείς υποστήριξη στο πρόσωπο της, τότε και το παιδί θα μπορέσει να αισθανθεί εμπιστοσύνη και ασφάλεια μαζί της.
Λίγες μέρες νωρίτερα, καλό θα ήταν να επισκεφτείτε μαζί τον παιδικό σταθμό, ώστε να εξοικειωθεί με τους χώρους και τα πρόσωπα που θα το φροντίζουν. Δείξτε του την αυλή και τις αίθουσες του παιχνιδιού, την αίθουσα που θα τρώει, γνωρίστε του τις δασκάλες άλλα και την διευθύντρια του σταθμού ώστε να αρχίσει να νιώθει άνετα μαζί τους.
Εγκαινιάστε αυτό το νέο ξεκίνημα πηγαίνοντας μαζί για ψώνια και αφήνοντας το παιδί να διαλέξει το ίδιο, τα ρούχα που θα φορέσει την πρώτη μέρα, όπως και την σχολική τσάντα που θα κρατάει.
Είναι σημαντικό, το παιδί να έχει συνηθίσει από νωρίς σε ένα τακτικό ωράριο ύπνου, το οποίο θα το βοηθήσει να προσαρμοστεί ομαλότερα, στο νέο πρόγραμμα πρωινού ξυπνήματος που απαιτεί ο παιδικός σταθμός.
Στην αρχή, μπορεί να μην νιώσει άνετα και να αγχωθεί με τα καινούργια παιδιά στον παιδικό σταθμό. Θα ήταν λοιπόν βοηθητικό, να αρχίσετε να το φέρνετε σε επαφή με άλλα συνομήλικα παιδάκια, προτού ακόμα ξεκινήσει να πηγαίνει στον παιδικό σταθμό. Παροτρύνετε το να παίζει με τα άλλα παιδάκια στο πάρκο της γειτονιάς ή αρχίστε να καλείτε άλλα παιδιά στο σπίτι για παιχνίδι.
Η πρώτη μέρα στον παιδικό σταθμό:
Ξυπνήστε λίγο νωρίτερα, για να έχετε αρκετό χρόνο στη διάθεση σας να προετοιμάσετε το παιδί κατάλληλα και να μην αγχωθείτε ότι θα αργήσετε την πρώτη μέρα, σε περίπτωση που το παιδί δυσκολευτεί να σηκωθεί από το κρεβάτι ή αρνείται να ντυθεί και να βγει από το σπίτι.
Επιτρέψτε στο παιδί να πάρει μαζί του ένα αγαπημένο αντικείμενο, όπως ένα κουκλάκι ή το κουβερτάκι του, ώστε να το βοηθήσει να νιώσει πιο ασφαλές στο καινούργιο του περιβάλλον.
Αν το επιτρέπει η πολιτική του σταθμού, μείνετε για λίγο μαζί με το παιδί, μέχρι να εξοικειωθεί με το νέο περιβάλλον. Αφήστε το να προσεγγίσει από μόνο του τα άλλα παιδάκια, χωρίς να το πιέσετε. Αφήστε το παιδί να εκφράσει τα συναισθήματα του όπως εκείνο θέλει, χωρίς να το συγκρίνετε με τα υπόλοιπα παιδιά που ίσως έχουν πιο ψύχραιμες αντιδράσεις. Το κάθε παιδί έχει το δικό του ρυθμό προσαρμογής.
Τη στιγμή της αναχώρησης σας, να είστε τρυφεροί και αποφασιστικοί. Μην φύγετε χωρίς να αποχαιρετήσετε το παιδί. Στη περίπτωση που το παιδί αρχίσει να κλαίει, προσπαθήστε να παραμείνετε ψύχραιμοι και μιλήστε του με καθησυχαστικό τρόπο. Τονίστε του πως το αγαπάτε και το εμπιστεύεστε και πως σύντομα θα επιστρέψετε για να το πάρετε σπίτι. Ακόμα και αν συνεχίσει να κλαίει, απομακρυνθείτε ήρεμα και με σιγουριά, χωρίς να του δείξετε την αναστάτωση σας. Μπορείτε να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά λίγο αργότερα με τον παιδικό σταθμό, ώστε να βεβαιωθείτε πως το παιδί έχει ηρεμήσει.
Στο σχόλασμα πείτε του πόσο χαίρεστε που το βλέπετε και πόση περηφάνια νιώθετε για το νέο του ξεκίνημα. Αποφύγετε να δείξετε αγωνία και μην πιέσετε το παιδί να σας πει πως ήταν η πρώτη του μέρα. Αν σας εκφράσει από μόνο του την δυσαρέσκεια του, μια καλή ιδέα θα ήταν, να φέρετε ως παράδειγμα το δικό σας ξεκίνημα στο σχολείο, όταν ήσασταν παιδί και να το καθησυχάσετε, πως ενώ και εσείς είχατε δυσκολευτεί στην αρχή, με τον καιρό όλα πήγαν καλύτερα.
Να είστε προετοιμασμένοι, πως το πρώτο διάστημα, το παιδί μπορεί να αντιδράσει σε αυτή τη μεγάλη αλλαγή στη ζωή του, εμφανίζοντας διαταραχές στον ύπνο και στο φαγητό, θυμό και επιθετικότητα, παλινδρόμηση σε ένα προηγούμενο στάδιο παιδικής συμπεριφοράς όπως για παράδειγμα πιπίλισμα δαχτύλου ή νυχτερινή ενούρηση και αυξημένη προσκόλληση στον ένα γονέα. Είναι σημαντικό να θυμάστε, πως τέτοιου είδους συμπεριφορές και αντιδράσεις, τον πρώτο καιρό θεωρούνται φυσιολογικές και αναμενόμενες και πως θα υποχωρήσουν σταδιακά, αρκεί να δείξετε υπομονή και επιμονή και να παραμείνετε σταθεροί στην αρχική σας απόφαση, χωρίς υποχωρήσεις. Δεν πρέπει να ανησυχείτε ούτε να απογοητεύεστε. Δείξτε σεβασμό και εμπιστοσύνη, στις ανάγκες και τους προσωπικούς ρυθμούς προσαρμογής του παιδιού σας.
Ήρα Κουρή
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Msc Παιδοψυχολογίας