«Από Πόρτα σε Πόρτα» - Η Φωτεινή Παπαδοπούλου μιλάει για ένα ανακουφιστικό έργο
Mar 19, 2017Αυτή τη Δευτέρα ξεκινά ο καθιερωμένος έρανος «Από Πόρτα σε Πόρτα» του Ερυθρού Σταυρού, ένας έρανος που έχει γίνει «θεσμός» μετά την τρομερή ανταπόκριση του κόσμου. Η πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού, Φωτεινή Παπαδοπούλου, μιλάει στο Lime+life γι’ αυτή την πρωτοβουλία που έχει πλέον καθιερωθεί, τους σκοπούς που εξυπηρετεί και εξαίρει τη σημαντική βοήθεια του Κύπριου.
Το 25% των εσόδων του εράνου προορίζετιαι για το Θεραπευτικό Κέντρο Παιδιών Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού «Στέλλα Σουλιώτη» και το υπόλοιπο ποσό στα υπόλοιπα προγράμματα που τρέχει ο Ερυθρός Σταυρός και που θα δούμε παρακάτω αναλυτικά.
Η πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού, Φωτεινή Παπαδοπούλου, μας είπε σχετικά: «Κάθε χρόνο οργανώνουμε τον έρανο από πόρτα σε πόρτα, είναι ένας παγκύπριος έρανος που διεξάγεται πάνω από δύο δεκαετίες, με μεγάλη επιτυχία χάρη στην ανταπόκριση του κόσμου. Φέτος ξεκινά φέτος στις 20 Μαρτίου και ολοκληρώνεται στις 9 Απριλίου».
Και πρόσθεσε: «Ο έρανος γίνεται για να μπορέσουμε να καλύψουμε μέρος των εξόδων που έχουμε για τα διάφορα προγράμματα του Ερυθρού Σταυρού. Επίσης είναι μία διαφώτιση που γίνεται από τους εθελοντές μας στις κοινότητες και πόλεις της Κύπρου όπου πηγαίνουν πόρτα με πόρτα».
Η ανταπόκριση του κόσμου είναι κάθε χρόνο εντυπωσιακή: «Πέρυσι συγκεντρώσαμε το ποσό των 265.000 ευρώ. Φέτος ο χορηγός μας είναι η ΟΠΑΠ Κύπρου που μας βοηθά πολύ, καθώς ανέλαβε και τη διαφήμιση».
Ποιος είναι ο στόχος του εράνου; Η κα. Παπαδοπούλου απαντά: «Στόχος είναι η προστασία της ζωής και της υγείας. Με την οικονομική κρίση που περάσαμε, είχαμε επιβαρυνθεί αρκετά, γιατί είχαμε πολλές οικογένειες που ήρθαν στον Ερυθρό Σταυρό για βοήθεια. Εμείς γενικά μπορούμε να πληρώνομε λογαριασμούς, όπως το ρεύμα, πράγματα δηλαδή για τα οποία έχουμε αποδείξεις, δεν δίνουμε λεφτά στο χέρι. Δίνουμε ρουχισμό, τρόφιμα κτλ. Κάνουμε κατ οίκον επισκέψεις και βλέπουμε οικογένειες, καθώς έχουμε και ένα πρόγραμμα ψυχοκοινωνικής στήριξης».
Η πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού, Φωτεινή Παπαδοπούλου, μας ανέλυσε γενικότερα το έργο που επιτελεί ο Ε.Σ. «Εκτός από την αιμοδοσία, έχουμε και άλλα προγράμματα. Έχουμε τις πρώτες βοήθειες, βοηθάμε τους μετανάστες - μετά την Πολιτική Άμυνα ερχόμαστε εμείς. Τώρα στην Κοφίνου έχουμε ένα πρόγραμμα που τρέχει εκεί για τους μετανάστες. Ένα άλλο πρόγραμμα αφορά στο δανεισμό αναπηρικών καρεκλών, τις δανείζουμε έναντι συμβολικού ποσού. Ξεκινήσαμε, επίσης, ένα πρόγραμμα κατ’ οίκον επισκέψεων, αλλά εκτός από το να επισκεφτούμε την οικογένεια, βλέπουμε και τις ανάγκες της, αν κάποιος χρειάζεται για παράδειγμα βοήθεια για να πάει στο σούπερ μάρκετ ή να του πάνε φάρμακα στο σπίτι ή να του καθαρίσουμε το σπίτι. Έχουμε και το τμήμα νέων που είναι στα σχολεία και ενθαρρύνει τα παιδιά στον εθελοντισμό. Είναι σε δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια και σε κάποια τριτοβάθμια. Μάλιστα τώρα κάποια παιδιά βοηθούν εθελοντικά στον έρανο. Επίσης κάθε χρόνο έχουμε κατασκήνωση για 50-60 παιδιά. Τα τελευταία χρόνια ήταν στις Πλάτρες, φέτος δεν έχει αποφασιστεί ακόμη».
Και συμπληρώνει: «Έχουμε και την έκτακτη ανάγκη που πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι σε περίπτωση θεομηνίας ή σε περίπτωση που κάτι απρόοπτο συμβεί. Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να βοηθήσουμε το συνάνθρωπό μας».
Και αυτό επιτυγχάνεται χάρη στην ανταπόκριση του απλού κόσμου. «Ο Κύπριος βοηθά. Στηριζόμαστε στον κόσμο και έχει σημασία αυτό, γιατί θα πρέπει και να σκεφτούμε πόσες φιλανθρωπικές οργανώσεις υπάρχουν στην Κύπρο. Όλα ξεκινούν από την εθελοντική πρωτοβουλία και ο κόσμος ανταποκρίνεται. Ευχαριστώ πολύ τον κόσμο της Κύπρου για τη βοήθεια που μας δίνει».
Το Θεραπευτικό Κέντρο Παιδιών Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού «Στέλλα Σουλιώτη»
Το 25% των εσόδων του παγκύπριου Εράνου «Από Πόρτα σε Πόρτα» θα διατεθεί υπέρ του Θεραπευτικού Κέντρου Παιδιών «Στέλλα Σουλιώτη», όπως αναφέραμε και παραπάνω.
Το Θεραπευτικό Κέντρο Παιδιών Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού «Στέλλα Σουλιώτη» (πρώην Παιδικό Αναρρωτήριο) ιδρύθηκε από τον Κυπριακό Ερυθρό Σταυρό (KEΣ) το 1957με στόχο την ειδική περίθαλψη ασθενών και αναπήρων παιδιών.Στο Θεραπευτικό Κέντρο Παιδιών, που είναι μοναδικό στο είδος του στην Κύπρο, περιθάλπονται περίπου75 παιδιά ηλικίας μέχρι 18 ετών, με σοβαρές σωματικές αναπηρίες, όπως είναιη εγκεφαλική παράλυση, η μυϊκή δυστροφία, διάφορα σύνδρομα και άλλα σοβαρά αναπτυξιακά και κινητικά προβλήματα.
Παράλληλα με την ιατρική και νοσηλευτική αγωγή,προσφέρεται στα παιδιά και φυσιοθεραπεία, υδροθεραπεία, λογοθεραπεία, εργασιοθεραπείακαι τους παρέχονται ειδικά βοηθήματα για να μπορούν να διακινούνται πιο άνετα. Ιδιαίτερησημασία δίδεται στην κατάλληλη ψυχαγωγία των παιδιών, στη δημιουργία οικογενειακήςατμόσφαιρας, στην ένταξή τους στην κοινωνία και γενικά στην προσφορά μιας καλύτερηςποιότητας ζωής.