Με λίγα λόγια... πες ναι στο κεφίρ

By Evelina Kyrasta May 12, 2018
Thumbnail

Τί είναι και πώς ακριβώς δημιουργείται;

Ρόφημα το οποίο παράγεται από κατσικίσιο ή αγελαδινό γάλα με τη χρήση κόκκων κεφίρ, ποικιλία φιλικών βακτηρίων. 

Για 24 ώρες περίπου οι μικροοργανισμοί από τους κόκκους κεφίρ πολλαπλασιάζονται και ζυμώνουν τα σάκχαρα στο γάλα, μετατρέποντας το στην μορφή που γνωρίζεις. Στη συνέχεια, οι κόκκοι απομακρύνονται από το μείγμα ενώ μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν.  

Οι κόκκοι κεφίρ είναι η απαραίτητη ύλη για να παραχθεί το γνωστό (ρόφημα) κεφίρ. Η ξινή του γεύση οφείλεται στα βακτήρια του γαλακτικού οξέος που μετατρέπουν τη λακτόζη σε γαλακτικό οξύ.

Ποιες οι ιδιότητες του Κεφίρ;

1. Έχει ισχυρές αντιβακτηριδιακές ιδιότητες

Παρόλο που το γιαούρτι είναι η πιο διαδεδομένη πηγή προβιοτικών, το κεφίρ είναι μια πολύ πιο ισχυρή πηγή. Οι σπόροι κεφίρ περιέχουν περίπου 30 είδη βακτηρίων και ζυμομυκήτων, καθιστώντας το ως μια πλούσια πηγή προβιοτικών. Άλλα ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα (όπως το γιαούρτι) παρασκευάζονται από πολύ λιγότερα τέτοια στελέχη και δεν περιέχουν ζύμες.

Αυτά τα ζωντανά βακτήρια παρεμποδίζουν την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα προστατεύοντας τον οργανισμό από μικρόβια και μολύνσεις.  Ένα τέτοιο προβιοτικό είναι το Lactobacillus kefiri, το οποίο υπάρχει μόνο στο κεφίρ. 

2. Τα προβιοτικά στο κεφίρ βοηθούν σε διάφορα πεπτικά προβλήματα

Τα προβιοτικά αποκαθιστούν την ισορροπία των καλών βακτηρίων στο έντερο. Συνιστάται ιδιαίτερα σε παιδιά επειδή προάγει τη σωστή εντερική λειτουργία, σε εγκύους για την αντιμετώπιση προβλημάτων δυσκοιλιότητας, καθώς και σε ηλικιωμένους, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση των έντονων εντερικών αλλαγών που παρουσιάζουν όπως η δυσκοιλιότητα ή διάρροια. 

Υπάρχουν επίσης στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα προβιοτικά βοηθούν ενάντια σε διάφορα προβλήματα του πεπτικού συστήματος, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, τα έλκη που προκαλούνται από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και διάφορα άλλα.

Είναι γενικά ανεκτό από ανθρώπους που έχουν δυσανεξία στην λακτόζη!

Αυτό οφείλεται στις ευεργετικές ζύμες και στα φιλικά βακτηρίδια του κεφίρ που μετατρέπουν το μεγαλύτερο μέρος της λακτόζης του γάλακτος σε γαλακτικό οξύ, με αποτέλεσμα να περιέχει χαμηλότερη λακτόζη από το γάλα. Επίσης περιέχει ένζυμα που βοηθούν στην περαιτέρω διάσπαση της (λακτόζης) στο έντερο.

3. Είναι υψηλή πηγή ασβεστίου

Όπως και τα περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα, έτσι και το κεφίρ, είναι καλή πηγή ασβεστίου αφού 175 ml κεφίρ καλύπτουν  περίπου το 20 % της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας ασβεστίου. Η αντικατάσταση μιας μερίδας γαλακτοκομικών προϊόντων με μια μερίδα κεφίρ σημαίνει ότι θα πάρεις  όχι μόνο ασβέστιο, αλλά και υγιή προβιοτικά βακτήρια.

Με λίγα λόγια . . . πες ναι στο κεφίρ!

Tip Διαιτολόγου: Ένα γευστικό και υγιεινό ρόφημα, με φρούτα και μέλι!

Smoothie με φρούτα και μέλι (για 4 άτομα): Χτυπά στο μπλέντερ 600ml κεφίρ με 1 ροδάκινο σε κυβάκια, 150γρ. βατόμουρα φρέσκα ή κατεψυγμένα, 1 μπανάνα σε φέτες και 4 κ.σ. μέλι. Σέρβιρε με πάγο και καλαμάκι χοντρό, και καλή απόλαυση!

Δήμητρα Σκαπούλλαρου

Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος MSc

CHANGE EAT- Clinical Dietitians & Associates

Τηλ.: 77 77 77 51

www.changeeat.com.cy    

On Instagram @kyrastev