Εποχική κατάθλιψη: Πώς συνδέεται με το χρώμα των ματιών μας και ποιοι είναι πιο επιρρεπείς;

By Evelina Kyrasta Feb 23, 2019
Thumbnail

Εποχιακή κατάθλιψη ή αλλιώς «Seasonal Affective Disorder» (SAD). Όλες έχουμε ακούσει γι’ αυτήν και τα συμπτώματά της.

Πόσο σίγουρες, είμαστε όμως πως γνωρίζουμε τι την προκαλεί;

Πρόκειται για τα παροδικά δυσάρεστα συναισθήματα που βιώνουμε με την έναρξη του φθινόπωρου και τα οποία φτάνουν στο ζενίθ τους μέσα στον χειμώνα. Παροδικά μεν, που όμως είναι σε θέση να μας καταρρακώσουν δε.

Δεν είναι άγνωστο πως η αλλαγή του καιρού και το «ξαφνικό» πέρασμα από τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού στα πρώτα κρύα, επηρεάζει σημαντικά την ψυχολογία μας. Κυρίως όσων έχουν την προδιάθεση στις ψυχολογικές μεταπτώσεις. Αυτό συνδέεται άμεσα με την ευεργετική δράση του ήλιου στην ψυχολογία του ανθρώπου, με έρευνες να έχουν αποδείξει πως όσοι εκτίθενται καθημερινά στις ακτίνες του για τουλάχιστον δύο ώρες τείνουν να είναι πιο χαμογελαστοί και αισιόδοξοι.

Θα πίστευες, όμως, ποτέ πως πέρα από τον ήλιο, την ψυχολογία σου θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά και… το χρώμα των ματιών σου;

Σύμφωνα με την επιστήμη, όσο απίστευτο κι αν μας ακούγεται αυτό, είναι πέρα για πέρα αληθινό. Υπάρχει μάλιστα και μια κατηγορία ανθρώπων που μπορούν να θεωρηθούν ως πιο ευάλωτοι στην εποχιακή κατάθλιψη. Νέα επιστημονική έρευνα που βασίστηκε σε αναλύσεις των στοιχείων 175 εθελοντών από Κύπρο και Βρετανία και η οποία δημοσιεύεται στο «Open Access Journal of Behavioural Science & Psychology», θέλει τα σκουρόχρωμα μάτια να συνδέονται με την αύξηση των πιθανοτήτων εμφάνιση της.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η παραγωγή της σεροτονίνης –γνωστή και ως η «ορμόνη της ευτυχίας»- μειώνεται δραματικά στην περίπτωση ανθρώπων με σκούρο χρώμα ματιών κι αυτό διότι το φως διεισδύει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό μέσων των ανοιχτών ματιών.

Έτσι, οι άνθρωποι με γαλάζια ή πράσινα μάτια έχουν μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν το συγκεκριμένο είδος κατάθλιψης ή γενικότερα το αίσθημα της έντονης μελαγχολίας.

Όπως τονίζουν οι επιστήμονες, τα επίπεδα παραγωγής της σεροτονίνης παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διάθεση και την ψυχολογία μας, κατατάσσοντας μας είτε στην κατηγορία των πιο «ευαίσθητων» είτε σε αυτή των υπερβολικά αισιόδοξων ανθρώπων.

On Instagram @kyrastev