Τα διατροφικά τρικς για να μην ξαναπάρεις τα κιλά που έχασες με τη δίαιτα
Apr 17, 2019Η χαρά του να βλέπεις στο νούμερο της ζυγαριάς σου πως έφτασες επιτέλους στον επιθυμητό στόχο ύστερα από εβδομάδες ολόκληρες στερήσεων και προσπάθειας είναι τεράστια.
Γι’ αυτό και γνωρίζεις καλά πως αξίζεις μία γευστικά επιβράβευση, ακόμα κι αν αυτή σου χαρίσει αρκετές εκατοντάδες θερμίδες. Το δυσάρεστο είναι πως μετά από την πρώτη αυτή επιβράβευση τείνουμε να ξεχνάμε πόσο δύσκολο ήταν να πετύχουμε το αποτέλεσμα που λαχταρούσαμε.
Και δεν μιλάμε μόνο για την κατανάλωση παχυντικών τροφών οι οποίες σε περιόδους που δεν κάνουμε δίαιτα καταναλώνονται χωρίς τύψεις, μα επιπλέον για ολόκληρη τη διατροφική μας ρουτίνα η οποία τείνει να μας οδηγήσει σε πολύ λάθος μονοπάτι.
Το πρόβλημα, δηλαδή, μετά τη δίαιτα δεν είναι η υπερκατανάλωση ακατάλληλων τροφών που καταλήγουν να μας φορτώνουν κιλά, με το γεγονός πως ξεφεύγουμε από το πλαίσιο του υγιεινού τρόπου ζωής γενικότερα.
Το να φάμε κάτι παχυντικό σίγουρα δεν αποτελεί πρόβλημα, καθώς μπορούμε να απολαύσουμε όποιον γευστικό πειρασμό επιθυμούμε, αρκεί να μην χάσουμε εντελώς το μέτρο και να βάλουμε στόχο να μειώσουμε θερμίδες από κάπου αλλού. Για παράδειγμα, το να φάμε την αγαπημένη μας πάστα κάποιο απόγευμα δεν αποτελεί πρόβλημα, αρκεί να φροντίσουμε το βραδινό μας γεύμα αλλά και αυτό της επόμενης μέρας να είναι ελαφρύ, χωρίς λιπαρά και άχρηστες θερμίδες.
Το πραγματικό πρόβλημα λόγω του οποίου καταλήγουμε να πάρουμε πίσω τα κιλά που χάσαμε κατά τη διάρκεια της δίαιτας βρίσκεται αλλού. Συγκεκριμένα, στον κακό προγραμματισμό.
Οι διατροφολόγοι θεωρούν ζωτικής σημασίας τη διατήρηση ενός σταθερού ωραρίου στη λήψη των γευμάτων μας αλλά και την επιμονή στους σωστούς συνδυασμούς τροφών προκειμένου να γίνονται καύσεις και ο μεταβολισμός μας να παραμείνει ενεργός ακόμα και μετά το τέλος των εβδομαδιαίων επισκέψεών μας σε κάποιον ειδικό σε θέματα διατροφής.
Τα συχνά, ισορροπημένα γεύματα (ιδανικά κάθε τρεις με τέσσερις ώρες) αποτελούν το κλειδί στη διατήρηση του βάρους μας, ενώ σίγουρη λύση είναι να εξακολουθήσουμε να ανατρέχουμε στις λίστες τροφίμων που επιλέγαμε κατά τη διάρκεια της δίαιτας, προκειμένου να μην ξεφεύγουμε και πέφτουμε στην παγίδα των λάθος συνδυασμών και της αποχής από τις τροφές που μας χαρίζουν ενέργεια, βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που ο οργανισμός μας χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά. Και μην ξεχνάς: Φάει άφοβα ό,τι κάνεις όρεξη.
Μην το παρακάνεις όμως με την ποσότητα και θέσε στόχο να λαμβάνεις καθημερινά έναν συγκεκριμένο αριθμό θερμίδων, σύμφωνα με τις συμβουλές του διατροφολόγου σου.
Αν κάποια μέρα ξεπεράσεις το όριο αυτό, φρόντισε την επόμενη να εξισορροπήσεις την κατάσταση με πιο light επιλογές.